Kasza ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą
Kasza bulgur z warzywami i serem feta to super pomysł na bezmięsny, lekki i zdrowy obiad, do zrobienia w dosłownie 20 minut. Danie idealne dla zabieganych. Wystarczy ugotować kaszę, a następnie podsmażyć ją z warzywami. Wykorzystuję tu moje ulubione połączenie czyli suszone pomidory, szpinak oraz ser feta. Całość jest naprawdę bardzo smaczna i uważam, że warta wypróbowania. Tanie i ogólnodostępne składniki. Łatwe i szybkie do zrobienia danie, a przy tym takie pyszne. Kaszę ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą możemy jeść na ciepło, ale równie dobrze smakuje na zimno. Jeśli trochę nam zostanie z obiadu proponuję zapakować w pudełeczko do pracy. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na kaszę ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta. Jeśli raz spróbujesz, gwarantuję, że będziesz wracać do tego przepisu jeszcze nie raz.
Składniki na kaszę ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą:
150 g kaszy bulgur
150 g świeżego szpinaku
2-3 ząbki czosnku
170 g suszonych pomidorów (masa po odsączeniu)
100 g sera feta
3 łyżki oleju ze słoika po suszonych pomidorach
sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Kaszę bulgur ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu kaszę odcedzić i zostawić do przestudzenia.
2. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić w mniejsze kawałki.
3. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju ze słoika po suszonych pomidorach. Na patelnię przełożyć czosnek i delikatnie go podsmażyć. Dodać ugotowaną kaszę bulgur, smażyć 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone suszone pomidory i chwilę podsmażać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodać umyty szpinak i podsmażać, aż zmięknie.
4. Danie zdjąć z ognia i posypać pokruszonym serem feta. Smacznego!