Sałatka warzywna na zimę
Sałatka warzywna na zimę to idealny pomysł na zamknięcie smaków lata w słoiki. Sałatka warzywna to idealny dodatek do obiadu czy hot dogów. My ją uwielbiamy i co roku kilka słoików tej pysznej sałatki ląduje w mojej spiżarni. Do przygotowania sałatki warzywnej wykorzystuję sezonowe warzywa. Z mojego ogródka zerwałam ogórki, marchewkę oraz cebulę, na targu natomiast kupiłam białą kapustę oraz czerwoną paprykę. Na przygotowanie sałatki warzywnej trzeba poświęcić troszkę czasu, ponieważ warzywa należy najpierw pokroić, zasypać solą i czekać kilka godzin, aż puszczą soki. Następnie warzywa należy umieścić w słoikach, zalać zalewą i słoiki pasteryzować. Jednak uważam, że warto wypróbować ten przepis by móc cieszyć się smakiem sałatki warzywnej zimą. Polecam.
Składniki na sałatkę warzywną na zimę:
2 kg kapusty białej
500 g ogórków gruntowych
500 g marchewki
700 g papryki czerwonej
300 g cebuli
3 łyżki soli
4 łyżeczki gorczycy
8 ziarenek ziela angielskiego
8 ziarenek pieprzu
8 liści laurowych
zalewa
1 szklanka octu 10%
1 szklanka wody
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki cukru
szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
1. Warzywa umyć pod bieżącą wodą.
2. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście. Przekroić na pół i usunąć głąb. Kapustę drobno poszatkować. Ogórki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Z papryki usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w cienkie, nie za długie paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wszystkie warzywa umieścić w dużym garnku lub misce. Wymieszać i wsypać trzy łyżki soli. Ponownie wymieszać dłońmi i chwilę pougniatać. Garnek z warzywami odstawić w chłodne miejsce na około 3-4 godziny, w międzyczasie kilka razy przemieszać zawartość garnka. Następnie odlać nadmiar soków, które puściły warzywa.
3. Przygotować słoiki. Uszykować 8 słoików o pojemności 600 ml każdy. Słoiki i zakrętki dokładnie umyć, a następnie wyparzyć.
4. Do każdego słoika dodać po jednym liściu laurowym, ziarenku ziela angielskiego oraz pieprzu i po pół łyżeczki gorczycy. Następnie dość ciasno ponakładać warzywa. Warzywami wypełnić 4/5 wysokości słoika.
5. Przygotować zalewę. Do garnka wlać szklankę wody i wsypać pół szklanki cukru. Garnek postawić na gazie i zagotować. Mieszać, aż cukier dokładnie się rozpuści. Następnie wlać szklankę octu oraz pół szklanki oleju. Zalewę ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 2 minuty. Gorącą zalewę od razu przelewać do słoików, tak aby zakryć warzywa i zostawić przy tym 1 cm wolnej przestrzeni od rantu. Następnie dokładnie wytrzeć ranty słoika i zakręcić wieka. Sałatkę warzywną pasteryzować na mokro przez około 15 minut.
6. W szerokim garnku ułożyć na dnie ściereczkę bawełnianą, a następnie ułożyć słoiki, tak aby się nie stykały ze sobą. Wlać wody do 1/2 wysokości słoików. Garnek postawić na gazie na średniej mocy palnika, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i pasteryzować słoiki przez 15 minut. Następnego dnia sprawdzić czy wszystkie słoiki zaciągnęły. Dopiero wtedy możemy sałatkę warzywną przenieść do spiżarni. Smacznego!