mloda-kapusta-po-wegiersku-4
obiad

Młoda kapusta po węgiersku

Młoda kapusta po węgiersku to pyszny pomysł na wiosenny obiad z wykorzystaniem właśnie młodej kapusty. Danie jest bogate w warzywa. Znajdziemy tu również cukinię, marchewkę, paprykę, cebulę oraz pomidory. Mięsny akcent stanowi tutaj kiełbasa, ale oczywiście możemy ją pominąć i mamy wówczas danie wegetariańskie. Mój mąż mówi, że to takie leczo z młodą kapustą. Jak zwał tak zwał, ważne, że jest pyszne. 😉 Młoda kapusta po węgiersku to dość szybkie i proste do przygotowania danie jednogarnkowe. Wystarczy wszystkie składniki pokroić, podsmażyć, a następnie dusić do miękkości warzyw. Młoda kapusta po węgiersku to ciekawy pomysł na tani obiad dla całej rodziny. Gorąco polecam w towarzystwie gotowanych ziemniaków lub świeżego pieczywa. Młodą kapustę po węgiersku polecam uszykować przynajmniej raz w sezonie kapuścianym, bo naprawdę warto.

Składniki na młodą kapustę po węgiersku:
1 główka młodej kapusty
1 szklanka wody
300 g kiełbasy np. podwawelska
1 cebula (ok. 90 g)
1 mała cukinia (ok. 220 g)
1 czerwona papryka (ok. 220 g)
2 marchewki (ok. 130 g)
2 pomidory malinowe (ok. 380 g)
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
sól, pieprz do smaku

szklanka o pojemności 250 ml

młoda kapusta po węgiersku - przygotowanie

Przygotowanie:
1. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, a następnie dokładnie ją umyć. Młodą kapustę pokroić w ćwiartki, wyciąć głąb, a następnie drobno poszatkować.
2. Marchewkę obrać i pokroić w małą kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Cukinię umyć i pokroić w kostkę.
3. Kiełbasę pokroić w pół plasterki.
4. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucić cebulę i ją zeszklić. Dodać pokrojoną kiełbasę. Smażyć kilka minut, do zarumienienia, w międzyczasie kilka razy przemieszać. Na patelnię dołożyć pozostałe warzywa, czyli marchewkę, paprykę i cukinię. Całość podsmażać przez 3 minuty.
5. Zawartość patelni przenieść do większego garnka. Na patelnię wlać szklankę wody, a następnie płyn przelać do garnka. Dodać poszatkowaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie.
6. Pomidory umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać po łyżeczce papryki słodkiej i cukru oraz pół łyżeczki ostrej papryki. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
7. Garnek postawić na gazie i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, bez przykrycia. Następnie garnek przykryć pokrywą i gotować jeszcze przez 15 minut, aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodać dwie łyżki przecieru pomidorowego, spróbować i doprawić ponownie solą i pieprzem. Młodą kapustę po węgiersku gotować jeszcze przez kilka minut bez przykrycia, aby sos zgęstniał. Smacznego!

mloda-kapusta-po-wegiersku-3
mloda-kapusta-po-wegiersku-2


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *