Sałatka z tuńczykiem
Jakoś nigdy nie byłam wielką fanką ryb z puszki, jednak po przygotowaniu sałatki z tuńczykiem zmieniłam zdanie! Połączenie ryżu, tuńczyka i kilku innych składników okazało się być bardzo smaczne. Sałatka z tuńczykiem jest sycąca i naprawdę pyszna! Idealnie sprawdzi się na kolację lub w pudełeczko do pracy. Jest to również świetny pomysł sałatki na przyjęcie. Zapraszam do skorzystania z przepisu na super smaczną sałatkę z tuńczykiem.
Składniki na sałatkę z tuńczykiem:
100 g ryżu (waga przed ugotowaniem)
1 puszka tuńczyka w oliwie (po odsączeniu 150 g)
1 czerwona cebula
3-4 ogórki konserwowe
1/2 puszki kukurydzy konserwowej (po odsączeniu 140 g)
2 łyżki musztardy rosyjskiej
1 łyżka majonezu
sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu zostawić do przestudzenia.
2. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę. Kukurydzę konserwową i tuńczyka odsączyć z zalewy.
3. Przygotowane warzywa, ryż oraz tuńczyka przełożyć do miski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać dwie łyżki musztardy i łyżkę majonezu. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Ponownie bardzo dokładnie wymieszać. Sałatkę wstawić do lodówki na minimum godzinę aby smaki się przegryzły. Sałatkę z tuńczykiem możemy spokojnie przechowywać w lodówce przez 3 dni. Smacznego 😉