Sałatka szwajcarska
Sałatka szwajcarska to sałatka, którą zrobisz w dosłownie 15 minut. A do jej przygotowania nie potrzeba wyszukanych składników. Założę się, że w każdym domu znajdzie się ser żółty, szynka oraz ogórki konserwowe. Prosto i smacznie, tak jak lubię! Sałatka szwajcarska to świetny pomysł na śniadanie lub kolację. Sprawdzi się również na imprezowym stole, podana na chrupiącej bagietce. Zachęcam do wypróbowania przepisu na sałatkę szwajcarską, która jest doskonała na każdą okazję.
Składniki na sałatkę szwajcarską:
200 g ulubionej szynki (u mnie polędwica sopocka)
150 g sera żółtego (u mnie Gouda)
4-5 ogórków konserwowych
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki majonezu
1 łyżka ostrej musztardy
sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Szynkę pokroić w kosteczkę lub paski. Ser żółty pokroić podobnie jak szynkę. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miseczki.
2. Natkę pietruszki dokładnie umyć i drobno posiekać. Dodać ją do sałatki.
3. W osobnej misce wymieszać dwie łyżki majonezu z łyżką musztardy. Dodać po sporej szczypcie soli i pieprzu. Wymieszać. Sos dodać do sałatki i całość dokładnie wymieszać. Sałatkę spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę szwajcarską przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego!