Sałatka z kaszą kuskus
Sezon na grillowanie rozpoczęty. Sałatka z kaszą kuskus idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla.Jest kolorowa, smaczna, a dodatek kaszy sprawia, że taka sałatka jest sycąca, dlatego można ją również spakować w pudełeczko do pracy. Polecam.
Składniki na sałatkę z kaszą kuskus:
1/2 szklanki kaszy kuskus
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 mała cukinia
kilka pomidorków koktajlowych
pęczek szczypiorku
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
1. Kaszę kuskus przekładamy do miski i zalewamy pół szklanki gorącej wody, solimy. Naczynie przykrywamy i zostawiamy na 5 minut, w tym czasie kasza nam napęcznieje. Kaszę kuskus zostawiamy do ostudzenia.
2. Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i wrzucamy cukinię, oprószamy solą i pieprzem do smaku. Cukinię smażymy na średniej mocy palnika przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
3. Pozostałe warzywa myjemy. Z papryki wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Pomidorki kroimy w ćwiartki, a szczypiorek drobno siekamy. Przygotowane warzywa łączymy z kaszą. Dodajemy po łyżce octu balsamicznego, oliwy oraz soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie mieszamy i gotowe 😉 Smacznego!