kruche z borówkami
ciasta i desery

Kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką

Kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką jest dla wielbicieli domowych ciast z sezonowymi owocami. Delikatna, lekka, budyniowa pianka sprawia, że ciasto wprost rozpływa się w ustach. Połączenie borówek i słodkiej pianki jest doskonałe, a smaki idealnie się równoważą. Kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką jest pyszne i dość szybko się je przygotowuje. Kruche ciasto możemy zagnieść dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Wówczas pozostaje nam ubicie piany i wstawienie ciasta do piekarnika. Kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką sprawdzi się na różne okazje np. urodziny czy imieniny, ale również do popołudniowej kawy czy herbaty. Możemy tutaj pokombinować i zamienić borówki na inne sezonowe owoce np. maliny, rabarbar czy truskawki. Każda wersja tego ciasta będzie równie pyszna. 😉 A Ty z jakich owoców korzystasz?

Składniki na kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką:
Ciasto kruche:
5 żółtek
250 g masła
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Budyniowa pianka:
5 białek
2 opakowania budyniu śmietankowego (sam proszek)
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1/2 szklanki oleju
dodatkowo 500 g borówek

szklanka o pojemności 250 ml

kruche ciasto z borówkami i pianką
kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką 2

Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Tą czynność można wykonać dzień wcześniej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać zimne, twarde masło pokrojone w mniejsze kawałki, trzy łyżki cukru pudru oraz szczyptę soli. Następnie wbić żółtka. Białka oddzielić, przełożyć do miseczki, będą nam potrzebne do przygotowania budyniowej pianki. Wszystkie składniki wymieszać i dość szybko zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Każdą część ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
2. Blachę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z lodówki wyjąć większą część ciasta i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ciasto delikatnie przyklepać palcami, wyrównać i ponakłuwać widelcem. Kruche ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut (do złotego koloru). Po upieczeniu spód zostawić do całkowitego wystudzenia.
3. W międzyczasie możemy przygotować piankę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy się ubiją to stopniowo dodawać cukier oraz proszek budyniowy. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec stopniowo wlewać olej. Wymieszać.
4. Na wystudzony spód ciasta wyłożyć piankę budyniową i równomiernie ją rozprowadzić.
5. Borówki dokładnie umyć i osuszyć. Następnie owoce dość ciasno poukładać na budyniowej piance.
6. Na wierzch zetrzeć pozostałą część (1/3) ciasta kruchego. Ciasto z borówkami i budyniową pianką piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 35-40 minut, do lekkiego zarumienienia. Po wystudzeniu ciasto można posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego!

kruche ciasto z borówkami i pianką 4
kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką 5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *