Sałatka warstwowa z porem i szynką
Sałatka warstwowa z porem i szynką to zachciewajka mojego męża. Muszę przyznać, że wyszła mega smaczna i mnie też bardzo przypasowała. Sałatka warstwowa z porem i szynką sprawdzi się na każdej imprezie i w mgnieniu oka zniknie ze stołu. 😉 Pysznie wygląda i super smakuje. A przygotowanie tej sałatki zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Sałatkę warstwową z porem i szynką polecam również na kolację, a także do pudełeczka, jako drugie śniadanie do pracy!
Składniki na sałatkę warstwową z porem i szynką:
1 por – około 300 g
150 g ulubionej szynki
1/2 puszki kukurydzy konserwowej (po odsączeniu około 140 g)
180 g selera konserwowego (masa po odsączeniu)
1/2 puszki ananasa konserwowego (po odsączeniu około 180 g)
100 g żółtego sera
3 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Pora dokładnie umyć i pokroić w pół talarki. Przełożyć na cedzak i zalać gorącą wodą.
2. Seler konserwowy, kukurydzę oraz ananasa odsączyć z zalewy.
3. Szynkę i ananasa pokroić w kosteczkę. Natomiast żółty ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
4. W szklanej misce ułożyć przygotowane składniki warstwami. W pierwszej kolejności ułożyć połowę pora, następnie kukurydzę oraz seler konserwowy. Rozsmarować 3 łyżki majonezu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kolejno ułożyć warstwę z szynki, a następnie ananasa. Wierzch sałatki posypać startym, żółtym serem oraz pozostałą częścią pora. Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przed spożyciem całość dokładnie wymieszać. Smacznego!
komentarze 2
Zuza
elegancko wygląda, idealna na przyjęcie 🙂
Unknown
Robię mniej więcej wg tego przepisu, wychodzi bardzo smaczna, tylko nigdy nie mieszam przed podaniem. Najlepszy efekt jest bez wymieszania