sałatka szwedzka z ogórków
przetwory,  sałatki,  surówki

Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka czyli sałatka z ogórków i cebuli do słoików, na zimę! Super smaczna i łatwa w przygotowaniu sałatka. Idealna jako dodatek do obiadu, świetnie sprawdzi się również jako surówka do hot-dogów. Znam kilka wersji tej sałatki, ale ten według mnie jest najlepszą jego wersją – a znam ją od mojej mamy 🙂 Zachęcam do wypróbowania!  

Składniki na sałatkę szwedzką:
2,5 kg ogórków
4-5 dużych cebul
2 łyżki soli
2 łyżeczki gorczycy
2 łyżeczki ziarenek pieprzu  

Zalewa:
1 szklanka wody
1 szklanka octu
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju

sałatka szwedzka z ogórków

Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy, a następnie szatkujemy w plastry, przekładamy je do miski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, łączymy z ogórkami. Warzywa mieszamy przy użyciu rąk i solimy. Zostawiamy na około 1 godzinę, aby puściły soki. W międzyczasie słoiki porządnie szorujemy i wyparzamy w gorącej wodzie. Podane składniki wystarczą na 4 słoiki o pojemności 500 ml. Do tak przygotowanych słoików wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy i pieprzu. Następnie nasze warzywa odcedzamy od nadmiaru wody i dość ciasno układamy w słoikach. Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę, ocet, olej oraz wsypujemy cukier, całość zagotowujemy. Gorącą zalewę przenosimy do naszych słoików za pomocą chochli i zakręcamy. Przetwory pasteryzujemy około 15 minut i gotowe!

sałatka szwedzka z ogórków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *