przetwory

Sałatka z kalafiora – do słoików

W tym roku obrodziły nam bardzo ładne kalafiory i zawsze jedliśmy je z bułką tartą. Natomiast taką ilość należy spożytkować w inny sposób. Dlatego jakiś czas temu na blogu Gotowanie Cieszy znalazłam inspirację na sałatkę z kalafiora – do słoików. Na początku podchodziłam do tego dość sceptycznie – 'jak to sałatka z kalafiora?!’ – pomyślałam. Jednak postanowiłam zrobić tą sałatkę i okazała się wprost przepyszna! W smaku jest słodko-kwaśna, więc to jest taki smak jaki lubię 😉 Jeden słoik zjadłam z mężem już w ten sam dzień, więc nie czekajcie tylko zabierajcie się za gotowanie!

Składniki na sałatkę z kalafiora – do słoików:
2 średniej wielkości kalafiory
3 cebule
2 czerwone papryki
6 ogórków gruntowych (około 700 g)
4 marchewki (około 700 g)
pęczek kopru    

Zalewa:
1 i 1/4 szklanki octu
1 i 1/4 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
2 łyżki soli
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka papryki słodkiej

Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Kalafiory dzielimy na drobne różyczki i przekładamy je do miski. Ogórki i marchewkę ścieramy na tarce/szatkownicy w drobne talarki. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w cienkie paseczki.
2. Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Do gotującej się zalewy przekładamy wszystkie warzywa (oprócz ogórków) i gotujemy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy ogórki i drobno posiekany koperek. Sałatkę gotujemy jeszcze przez 5 minut.
3. Do wcześniej przygotowanych słoików nakładamy sałatkę, zakręcamy wieka i pasteryzujemy na mokro przez około 15 minut (czas liczymy od momentu zagotowania się wody). Smakiem tej sałatki możemy się cieszyć nawet zimą 😉 Smacznego!

sałatka z kalafiora - do słoików

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *