placki ziemniaczane z cukinią
obiad

Placki ziemniaczane z cukinią

Placki ziemniaczane z cukinią to super alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych, które z resztą uwielbiam. Jednak tym razem postanowiłam troszkę urozmaicić ten przepis i postanowiłam do nich dodać cukinię i tak powstały placki ziemniaczane z cukinią. Jest to świetny pomysł na szybki i tani obiad. Placki z cukinii i ziemniaków są łatwe do zrobienia, delikatne w smaku i bardzo smaczne. Te placuszki można podawać na słodko lub na wytrawnie. U nas obowiązkowo z sosem czosnkowym – pycha! Polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii.

Składniki na placki ziemniaczane z cukinią:
500 g ziemniaków
350 g cukinii
1/2 pęczka koperku
1 cebula
2 jajka
3-4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
świeżo zmielony pieprz – do smaku
olej rzepakowy – do smażenia      

placki ziemniaczane z cukinią 1
placki ziemniaczane z cukinią 2

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i zetrzeć na tarce na małych oczkach.
2. Cukinię umyć i odciąć końce. Jeśli skórka jest delikatna nie musisz jej obierać. Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, odstawić ją na 5 minut. Po tym czasie odlać nadmiar zebranej wody. Cukinię przełożyć do miski z ziemniakami.
3. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Koperek umyć i drobno posiekać. Warzywa dołożyć do miski z ziemniakami i cukinią.
4. Do miski wbić dwa jajka. Całość dokładnie wymieszać do momentu połączenia się wszystkich składników. Dodać 3-4 łyżki mąki i ponownie wymieszać. Na koniec dodać łyżeczkę soli oraz doprawić świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
5. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, delikatnie je spłaszczając. Placki smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu placki ziemniaczane z cukinią zdjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawać na słodko lub na wytrawnie, u nas obowiązkowo z sosem czosnkowym. Smacznego!

placki z cukinii i ziemniaków 2
placki z cukinii i ziemniaków

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *