cukinia faszerowana mięsem mielonym
obiad

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Ostatnio prezentowałam cukinię faszerowaną kaszą i warzywami w wersji wegetariańskiej, tym razem zapraszam na cukinię faszerowaną mięsem mielonym. Smaczne i sycące danie, doskonałe na obiad! Po prostu pycha, pięknie się prezentuje i super smakuje. A według was  która wersja jest lepsza z mięsem czy z warzywami? 🙂

Składniki na cukinię faszerowaną mięsem mielonym:
3 średnie cukinie
500 g mięsa mielonego
1/2 szklanki kaszy kuskus
2 ząbki czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz papryka słodka, chilli
tarty ser do posypania

Przygotowanie:
Cukinię dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Za pomocą łyżeczki wyciągamy miąższ, tak aby nasza cukinia miała około 1 cm grubości. Tak przygotowane łódki oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. W międzyczasie mięso mielone podsmażamy na patelni, doprawiamy do smaku. Kaszę zalewamy gorącą, osoloną wodą i przykrywamy. Następnie kaszę łączymy z mięsem mielonym i dodajemy przecier pomidorowy, całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do naszych łódeczek i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, na 5 minut przed końcem pieczenia cukinię posypujemy startym serem. Smacznego!

cukinia faszerowana mięsem mielonym

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *