domowe burrito
obiad

Domowe burrito

Dziś proponuję Wam pyszne burrito z mięsem mielonym! Jest to danie kuchni meksykańskiej, w Meksyku jedynym wypełnieniem jest zazwyczaj czerwona fasola i mięso. Trochę urozmaiciliśmy ten przepis dodając kukurydzę, cebulę oraz czerwoną paprykę. Całość rewelacyjnie komponuje się w pysznym, pszennym placku. 🙂

Składniki na domowe burrito:
500 g mięsa mielonego z szynki
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
200 g tartego sera
sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, papryka chilli
2 łyżki przecieru pomidorowego
4 placki tortilli

Przygotowanie:
Mięso podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy cebulę i paprykę pokrojoną w kosteczkę. Czerwoną fasolę oraz kukurydzę odcedzamy i dodajemy do mięsa mielonego. Następnie dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy. Na samym końcu do naszego farszu dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego i nakładamy go równo na każdą tortillę, całość posypujemy startym serem. Placki zawijamy, a dół owijamy folią aluminiową (aby się nie rozwinęła) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut, aż ser się stopi! Smacznego 😉

domowe burrito

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *