Domowe burrito
Dziś proponuję Wam pyszne burrito z mięsem mielonym! Jest to danie kuchni meksykańskiej, w Meksyku jedynym wypełnieniem jest zazwyczaj czerwona fasola i mięso. Trochę urozmaiciliśmy ten przepis dodając kukurydzę, cebulę oraz czerwoną paprykę. Całość rewelacyjnie komponuje się w pysznym, pszennym placku. 🙂
Składniki na domowe burrito:
500 g mięsa mielonego z szynki
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
200 g tartego sera
sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, papryka chilli
2 łyżki przecieru pomidorowego
4 placki tortilli
Przygotowanie:
Mięso podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy cebulę i paprykę pokrojoną w kosteczkę. Czerwoną fasolę oraz kukurydzę odcedzamy i dodajemy do mięsa mielonego. Następnie dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy. Na samym końcu do naszego farszu dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego i nakładamy go równo na każdą tortillę, całość posypujemy startym serem. Placki zawijamy, a dół owijamy folią aluminiową (aby się nie rozwinęła) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut, aż ser się stopi! Smacznego 😉
komentarze 2
Anna Okońska
Bardzo lubię Burrito! W Meksyku jada się je często z ziemniakami, żółtym serem, czerwoną fasolą i na przykład kurczakiem. Niebo w gębie 🙂
Unknown
Burrito z ziemniakami? 😉 O tym jeszcze nie słyszałem, chyba będę musiał spróbować!