Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką
Kolejny przepis na ciasto z rabarbarem. Tym razem przygotowałam kruche ciasto z rabarbarem i lekką budyniową pianką. Ciasto jest wprost przepyszne. Połączenie kwaśnego rabarbaru i słodkiej, budyniowej pianki jest po prostu znakomite i mam nadzieję, że Wam również ono zasmakuje. Smaki idealnie się równoważą. Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką jest idealne do popołudniowej kawy czy herbaty, ale także sprawdzi się na specjalne okazje np. na nadchodzący Dzień Mamy. Zatem zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na ciasto z rabarbarem i budyniową pianką. Dodam, że rabarbar możemy zamienić na inne owoce np. maliny, truskawki czy borówki. Każda jego wersja będzie równie pyszna.
Składniki na ciasto z rabarbarem i budyniową pianką:
Ciasto kruche:
5 żółtek
250 g masła
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Budyniowa pianka:
5 białek
2 opakowania budyniu śmietankowego (sam proszek)
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1/2 szklanki oleju
500 g rabarbaru
szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Tą czynność można wykonać dzień wcześniej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać zimne, twarde masło pokrojone w mniejsze kawałki, trzy łyżki cukru pudru oraz szczyptę soli. Następnie wbić żółtka. Białka oddzielić, przełożyć do miseczki, będą nam potrzebne do przygotowania budyniowej pianki. Wszystkie składniki wymieszać i dość szybko zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Każdą część ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
2. Blachę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z lodówki wyjąć większą część ciasta i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ciasto delikatnie przyklepać palcami, wyrównać i ponakłuwać widelcem. Kruche ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut (do złotego koloru). Po upieczeniu spód zostawić do całkowitego wystudzenia.
3. W międzyczasie możemy przygotować piankę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy się ubiją to stopniowo dodawać cukier oraz proszek budyniowy. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec stopniowo wlewać olej. Wymieszać.
4. Na wystudzony spód ciasta wyłożyć piankę budyniową i równomiernie ją rozprowadzić.
5. Rabarbar dokładnie umyć, a następnie powycierać za pomocą ręczników papierowych. Rabarbar pokroić w mniejsze kawałki. Następnie owoce dość ciasno poukładać na budyniowej piance.
6. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta kruchego. Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 35-40 minut, do lekkiego zarumienienia. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
komentarzy 5
Konesso
Rabarbar idealnie komponuje się z kruszonką! Do tego budyniowa pianka… brzmi zachęcająco 🙂
Gabi
Jaki rozmiar blaszki? Ciacho wygląda obłędnie, koniecznie muszę je zrobić😊
Agnieszka
Rozmiar blaszki podany w tekście – 24×24 cm. Można użyć większej np. 20×30 – ciasto będzie wówczas ciut niższe. Gorąco polecam. 😉
Małgosia
Ciasto jest przepyszne, piekłam juź 2 razy . Polecam 🙂
Wiola
Jak tylko pojawia się rabarbar, piekę to ciasto, jest obłędnie pyszne. Kostki masła są 20 dag, nie dokładam z następnej kostki tylko dodaje 1 żółtko więcej do ciasta, a białko do pianki i jest trochę wyższa.Pychotka.