Kotlety mielone z pieczarkami i serem
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Z pewnością każdy z Was ma swój sprawdzony i niezawodny sposób na mielone, ja prezentuję swój – w nieco innej odsłonie, czyli kotlety mielone z pieczarkami i serem! To moja propozycja na pyszny, łatwy i tani obiad dla całej rodziny! Spróbuj koniecznie!
Składniki na kotlety mielone z pieczarkami i serem:
500 g mięsa mielonego z szynki
1 duża cebula
1 jajko
2-3 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka
sól, pieprz, papryka ostra
bułka tarta do obtoczenia kotletów
Składniki na farsz:
250 g pieczarek
1 cebula
około 100 g sera żółtego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy i mielimy przez maszynkę do mięsa. Cebulę obieramy i również przepuszczamy przez maszynkę razem z namoczoną, czerstwą bułką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajko i doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką ostrą. Całość wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Mięso zostawiamy do przegryzienia na około 30 minut. W tym czasie pieczarki myjemy i kroimy w talarki, zagotowujemy je. Odcedzamy i mielimy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy, dodajemy zmielone pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wracamy do mięsa, bierzemy porcję do środka wkładamy łyżeczkę pieczarek i trochę sera startego, zawijamy i obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanej patelni, na wolnym ogniu, na złoty kolor z każdej strony.