rolada schabowa ze szpinakiem
na imprezę,  obiad

Schabowa rolada ze szpinakiem

Pieczone mięso jest niezwykle wyraziste i mięciutkie, można powiedzieć, że wręcz rozpływa się w ustach. Grunt to dobre mięso, świeże oraz odpowiednie przygotowanie. Ja tym czasem polecam schab. Istnieje wiele wersji pieczonego schabu, lecz ja postawiłem na taki z farszem ze szpinaku. Jest to doskonała pieczeń na każdą okazję 😉

Składniki na pieczony schab ze szpinakiem:
1 schab bez kości
450 g mrożonego szpinaku
1 kostka sera feta
3 ząbki czosnku
1 cebula
łyżka musztardy
łyżka oleju
sól, pieprz, majeranek, papryka ostra

Przygotowanie:
Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię i przygotowujemy go według instrukcji na opakowaniu. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę. Czekamy aż wszystko ładnie się usmaży. Ser feta również kroimy w kosteczkę i dodajemy do farszu. Czekamy aż się ładnie rozpuści, a potem dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Schab kroimy tak, by można go było potem zawinąć w roladę jak na zdjęciu. Trochę go rozbijamy, solimy i pieprzymy z każdej strony. Do środka nakładamy wcześniej przygotowany farsz, zawijamy i mięso owijamy nitką, aby nasza rolada ładnie wyglądała. Z wierzchu schab obtaczamy w marynacie (musztarda, olej, zioła prowansalskie, majeranek, ostra papryka). Tak przygotowane mięso pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez około 2 godziny w temperaturze 200 stopni (czas pieczenia jest zależny od wielkości i grubości schabu. Na ostatnie 30 minut warto ściągnąć pokrywę, wtedy nasz schab ładnie się przyrumieni.

rolada schabowa ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *