Chińska patelnia – pomysł na szybki obiad
Chińska patelnia to pomysł na szybki i smaczny obiad! Idealny gdy późno wracamy z pracy i nie mamy pomysłu co ugotować. Albo gdy mamy lenia i nie chce nam się długo stać przy garach, a chcemy dobrze zjeść! Danie te robi się błyskawicznie i jest wprost wyśmienite.Spróbujcie koniecznie 😉
Składniki na chińską patelnię – pomysł na szybki obiad:
1 podwójna pierś z kurczaka
250 g makaronu do woka (my kupiliśmy w Lidlu)
1 średni por
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 marchewki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka octu balsamicznego
szklanka bulionu
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
kilka pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka dokładnie myjemy i następnie kroimy w kosteczkę. Przekładamy do miseczki, dodajemy sos sojowy, ocet balsamiczny i przecier pomidorowy. Mięso dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut, żeby smaki się wymieszały. W międzyczasie zabieramy się za warzywa. Por i marchewkę kroimy w talarki. Paprykę w paski. Warzywa przekładamy na patelnię, zalewamy szklanką bulionu i dusimy do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Po upływie 30 minut, kurczaka podsmażamy na rumiany kolor, doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Do mięsa dodajemy miękkie warzywa. Całość dusimy przez 5 minut. Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Jak już będzie gotowy łączymy go z zawartością patelni. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy przyprawami i gotowe 😉 Na wierzch można dać kilka pomidorków koktajlowych. Smacznego!
komentarze 2
wojti
Próbowałem. Jak dla mnie super przepis. Żeby podkreślić warzywny smak, dodałem bulionu warzywnego. Najbardziej smakuje mi ten nowy Krakus bez sztucznych dodatków.
Karolina
Danie w sam raz dla mnie. Z pewnością w tym tygodniu spróbuję ��