pierogi leniwe
obiad

Kluski leniwe

Leniwe to klasyka polskiej kuchni. Kluski leniwe przygotowuje się na dwa sposoby z twarogu, mąki i jajek lub z dodatkiem ziemniaków. U mnie w domu zawsze pojawiała się ta pierwsza wersja, na słodko. Dodatkowo okraszone masełkiem z podsmażoną bułką tartą – smak dzieciństwa. Pierogi leniwe przygotowuje się super szybko, wystarczy zmielić twaróg, zagnieść ciasto i ugotować kluski w osolonej wodzie. 30 minut w zupełności wystarczy na przygotowanie tych pysznych kluseczek. Zatem jest to świetny pomysł na szybki obiad, gdy jesteśmy zmęczeni po pracy lub może po prostu trochę leniwi ;). Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na najlepsze leniwe, które są cudownie miękkie, a dzieci je uwielbiają.

Składniki na kluski leniwe:
500 g twarogu półtłustego
3/4 szklanki mąki pszennej
2 średnie jajka
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
4 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej

szklanka o pojemności 250 ml

kluski leniwe

Przygotowanie:
1. Podstawą smacznych leniwych jest twaróg dobrej jakości. Nie wolno tu używać twarogu wiaderkowego, ponieważ jest za mało zwarty. Możemy użyć twaróg tłusty lub półtłusty typu krajanka lub taki w trójkątnych opakowaniach po 250 g.
2. Twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa. Zmielony twaróg przełożyć do miski. Wbić dwa jajka. Dodać pół łyżeczki soli oraz łyżkę cukru. Masę serową wymieszać za pomocą łyżki. Dodać do niej 3/4 szklanki mąki pszennej i bardzo szybko zagnieść, do uzyskania jednolitej konsystencji. Taka ilość mąki w zupełności wystarczy, ciasto powinno być lekko lepiące, dzięki temu po ugotowaniu kluski będą super miękkie.
3. Stolnicę podsypać odrobiną mąki. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą lekko oprószyć mąką i suchymi dłońmi formułować wałek. Każdy wałek pokroić nożem po skosie i podzielić na kluski podobnej wielkości.
4. Kluski leniwe wrzucać porcjami do gotującej się, osolonej wody. Woda ma tylko delikatnie bulgotać, zatem wybierz średnią moc palnika. Leniwe gotować nie dłużej jak minutę, od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Kluski wyłowić łyżką cedzakową i zdjąć na talerz.
5. W międzyczasie cztery łyżki masła rozpuścić na patelni i dodać dwie łyżki bułki tartej. Wymieszać. Przygotowaną okrasą polać nasze kluski. Smacznego!

leniwe
leniwe 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *