
Kartacze z mięsem mielonym
Kartacze z mięsem mielonym to typowa polska potrawa, szczególnie jest popularna w północno-wschodniej części Polski. Są one wykonane z ciasta, które zostało wyrobione z surowych i gotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej. W środku znajduje się farsz z mięsa mielonego i cebuli. Całość jest polana zeszkloną cebulą i podsmażonym boczkiem! Nie jedliście? Spróbujcie koniecznie 😉
Składniki na kartacze z mięsem mielonym:
3 kg ziemniaków
6-8 łyżek mąki ziemniaczanej
500 g mięsa mielonego najlepiej z szynki
olej do smażenia
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
150 g boczku wędzonego
przyprawa do mięsa mielonego, sól,
pieprz, ostra papryka, majeranek
Przygotowanie:
1 kg ziemniaków obieramy, dokładnie myjemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Pozostałe 2 kg obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Dokładnie odsączamy z nich wodę. Najlepiej wziąć do tego ściereczkę, do której nakładamy starte ziemniaki i odcisnąć z nich wodę. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Łączymy je z surowymi ziemniakami, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól oraz ostrą paprykę. Wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę. W międzyczasie boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Cebulę również kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. Połowę cebuli dodajemy do mięsa mielonego. Dodatkowo dodajemy jeszcze 2-3 ząbki czosnku. Całość podsmażamy przez około 10 minut, doprawiamy przyprawami. Wracamy do naszego ciasta. Formujemy z niego placki, potem nakładamy na każdy kawałek jedną łyżkę farszu i formujemy z nich kartacze. Jak już wykorzystamy całe ciasto, to tak przygotowane kartacze gotujemy w osolonej wodzie przez 30 minut. Następnie odsączamy je z wody. Pozostałą cebulę z boczkiem podsmażamy i dodajemy na jeszcze ciepłe kartacze. Nakładamy ulubioną surówkę i gotowe 😉


Makaron penne z cukinią
Może Ci się spodobać

Ciasto banoffee – bez pieczenia
19 marca, 2018
Kotlety mielone z pieczarkami i serem
5 marca, 2017
komentarze 4
Zuza
Oj kartacze <3 pochodzę z podlasia. To dla mnie potrawa znana i uwielbiana od dzieciństwa 🙂 Twoje troszeczkę różnią się od tradycyjnych, ale wersja jest super 🙂
PS. Jeśli masz ochotę i czas, zapraszam do wzięcia udziału na moim blogu 🙂
Miami
Oj zjadłabym! Kartacze może i nie są niskokaloryczne, ale są pyszne! Raz kiedyś nie zaszkodzi!
Anonimowy
A na drugi dzień pokrojone w plastry i smażone na patelni….. Najlepsze
Anonimowy
wlasnie robie……hihi!