Bigos z kiszonej kapusty
Dziś mam dla was sprawdzony przepis na bigos z kiszonej kapusty. Według tego przepisu bigos przygotowuje moja mama, a teraz i ja. Bigos z mięskiem, kiełbasą, suszonymi grzybami i śliwkami – pyszny i treściwy posiłek. Serdecznie polecam na święta i nie tylko! 🙂
Składniki na bigos z kiszonej kapusty:
1,5 kg kiszonej kapusty
500 g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
300 g dobrej jakości kiełbasy
20 g suszonych grzybów
kilka suszonych śliwek
3 szklanki wody
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
1 łyżeczka kminku
2 łyżeczki majeranku
3 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie:
1. Suszone grzyby przekładamy do garnka i zalewamy wodą, zostawiamy do namoczenia na noc. Następnego dnia gotujemy je w tej samej wodzie przez około 30 minut, aż będą miękkie. Ugotowane grzyby odcedzamy (wywar zostawiamy na później) i kroimy w paseczki.
2. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy do dużego garnka, w którym będziemy gotować bigos.
3. Kapustę kiszoną przepłukujemy pod bieżącą wodą, drobno kroimy, a następnie przekładamy ją do garnka z mięsem. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, a następnie wlewamy 3 szklanki wody oraz wywar z grzybów i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę (aż mięso i kapusta będzie miękka).
4. Do kapusty dodajemy grzyby, posiekane suszone śliwki, majeranek oraz kminek i dalej gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut.
5. Kiełbasę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni, a następnie przekładamy ją do bigosu. Dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 30 minut. Bigos z kiszonej kapusty najlepiej smakuje podgrzewany na drugi a jeszcze lepiej na trzeci dzień. 😉 Polecam podawać z świeżutkim pieczywem. Smacznego!