Schab po cygańsku
Schab po cygańsku to super pomysł na wykorzystanie schabu. Świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce. Schab po cygańsku to kawałki mięsa duszone w pysznym sosie pomidorowym w towarzystwie pieczarek, papryki oraz pora. Schab po cygańsku to niebywale proste w wykonaniu danie, a przy tym bardzo smaczne i z pewnością zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia. 😉 Dzięki dodatkowi pasty ajvar oraz pora danie jest lekko pikantne, przez co bardzo nam zasmakowało! Schab po cygańsku to rewelacyjny obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się również na różnego rodzaju uroczystościach typu imieniny, a także jako danie na świąteczny stół. Przy okazji polecam również mój przepis na karkówkę po cygańsku, która jest hitem na moim blogu.
Składniki na schab po cygańsku:
500 g schabu wieprzowego bez kości
250 g pieczarek
1 czerwona papryka
1 duży por
1 puszka pomidorów krojonych
3 łyżki pasty ajvar pikantnej
około 1/2 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
szczypta chilli
majeranek, papryka słodka
sól, świeżo zmielony pieprz
szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
1. Schab myjemy pod bieżącą wodą, wycieramy przy użyciu ręczników papierowych i kroimy w paseczki. Kawałki mięsa oprószamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i doprawiamy majerankiem oraz papryką słodką. Mięso podsmażamy krótko na rozgrzanym oleju (na wysokim ogniu), z dwóch stron, na rumiany kolor. Schab zdejmujemy z patelni.
2. Pieczarki myjemy i kroimy talarki, a następnie podsmażamy na patelni. Czekamy, aż odparuje nadmiar wody i doprawiamy je solą i pieprzem do smaku. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy są w cienkie paski, dorzucamy na patelnię. Por myjemy, odcinamy niepotrzebne liście, zostawiając jedynie białą i jasnozieloną część. Następnie por przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w pół talarki, dorzucamy na patelnię.
3. Warzywa dokładnie mieszamy i podsmażamy przez około 5 minut. Następnie dokładamy kawałki mięsa i dolewamy wody (około 1/2 szklanki). Zawartość patelni dusimy pod przykryciem przez 5 minut.
4. Na koniec dodajemy puszkę pomidorów krojonych oraz trzy łyżki pasty ajvar. Danie doprawiamy dodając łyżeczkę cukru oraz szczyptę chilli. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut (lub dłużej, do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając). Smakujemy danie i jeśli jest konieczność doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku. Smacznego!
komentarzy 12
Przemo
Ile wychodzi z tego porcji? 🙂
Agnieszka
Zależy jakie porcje, ale tak 4-6.
Magda
Czym mogę zastąpić pastę Ajvar jeżeli nie mogę dostać w sklepie ?
Agnieszka
Passata pomidorowa, w ostateczności przecier pomidorowy. Wówczas proponuję dodać więcej pieprzu, czy szczyptę chilli, ponieważ ajvar nadaje lekkiej pikanterii. Pozdrawiam i smacznego! 😉
Marta
Czy zamiast schabu mogę uzyc szynke ?
Agnieszka
Jasne, że tak. Danie dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa.
Gabrysia
Właśnie zrobiłam. Pyszne
malgorzata
bardso pyszne, dzisiaj ugotowałam 🙂 dusilam trochę dluzej do miękkości mieska i dodałam wiecej wody rodzinka zachwycona podalam z ryżem 🙂
Agnieszka
Super Małgosiu, cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam 🙂
Magda
Właśnie gotuje super przepis ,naprawdę smaczne . Tylko tak się zastanawiam z czym to podać?
Agnieszka
Bardzo się cieszę i życzę smacznego. 😉 Schab po cygańsku proponuję podać z ryżem, kaszą, puree ziemniaczanym lub po prostu z pieczywem.
Po prostu pycha
Zawsze robiłam w schab plastrach, ale w takich kawałkach to w sumie bardzo dobry pomysł. Łatwiej nakładać i łatwiej jeść 😉