roladki schabowe w sosie chrzanowym
obiad

Roladki schabowe w sosie chrzanowym

Roladki schabowe w sosie chrzanowym są super alternatywą dla tradycyjnych schabowych (oczywiście też je uwielbiam, ale ile można!). Właśnie dodatek chrzanu, kształtuje smak tej potrawy. Jest lekko pikantna i pasuje praktycznie do wszystkich dodatków (ja jadłam z ryżem). Polecam serdecznie, czekam na Wasze opinie 😉

Składniki na roladki schabowe w sosie chrzanowym:
500 g schabu wieprzowego
4 plasterki sera żółtego
2 ogórki konserwowe
pół czerwonej papryki
1 cebula
2 łyżki chrzanu
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka mąki
sól, pieprz, papryka słodka

Przygotowanie:
1. Schab dokładnie myjemy, osuszamy przy użyciu papierowych ręczników i kroimy w plastry średniej grubości. Każdy kotlet rozbijamy przy użyciu tłuczka do mięsa. Następnie oprószamy je solą, pieprzem oraz papryką słodką z każdej strony.
2. Cebulę obieramy, natomiast paprykę myjemy pod bieżącą wodą. Na każdym kotlecie układamy plaster sera żółtego oraz kawałek papryki, cebuli i połówkę ogórka konserwowego. Kotlety zawijamy w roladkę.
3. Tak przygotowane mięso podsmażamy na złocisty kolor z każdej strony. Następnie do szklanki wody dodajemy dwie łyżki chrzanu i mieszamy. Przygotowany roztwór wylewamy na patelnię. Od tego momentu roladki dusimy pod przykryciem przez około 20 minut (od czasu do czasu zaglądamy do nich i je obracamy). Na samym końcu na patelnię wlewamy śmietankę. Całość dusimy jeszcze przez 10 minut. Łyżkę mąki rozpuszczamy w wodzie i zagęszczamy nią sos. Smacznego 😉

roladki schabowe w sosie chrzanowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *