kurczak w sosie serowym z pieczarkami 1
obiad

Filet z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami

Dziś u nas na obiad był filet z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami. Jakie to było pyszne! Soczyste i mięciutkie kawałki mięsa w bardzo kremowym sosie śmietanowo – serowym z dodatkiem pieczarek. Danie podałam z makaronem tagliatelle, ale doskonale sprawdzi się również ryż, kasza kuskus czy puree ziemniaczane. Filet z kurczaka w sosie serowym z dodatkiem pieczarek to doskonały pomysł na smaczny i szybki obiad, do zrobienia w pół godziny! Pierś z kurczaka to mięso, które nie wymaga długiej obróbki termicznej, dlatego dość często po nie sięgam. Kawałki kurczaka chwilę podsmażałam, a następnie dusiłam w aksamitnym sosie serowym, dzięki temu mięso jest idealnie miękkie. Całość jest naprawdę bardzo smaczna i uważam, że warta wypróbowania. Polecam przepis na filet z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami.

Składniki na kurczaka w sosie serowym z pieczarkami:
2 pojedyncze piersi z kurczaka – około 500 g
sól, świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
olej rzepakowy do smażenia
120 g sera Camembert
1 łyżka masła
250 g pieczarek
1 cebula
200 ml śmietanki 30 %

filet z kurczaka z pieczarkami w sosie serowym

Przygotowanie:
1. Piersi z kurczaka dokładnie umyć, usunąć białe błonki i osuszyć przy użyciu ręcznika papierowego. Każdy filet przeciąć wzdłuż na dwa cieńsze filety, a te jeszcze na dwa mniejsze. Mięso możemy również pokroić w kostkę. Następnie filety doprawić solą, pieprzem, papryką słodką oraz curry. Kawałki kurczaka podsmażać na patelni przez około 5 minut. Mięso zdjąć z patelni na talerzyk i odstawić na bok.
2. Pieczarki obrać, umyć i pokroić w talarki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
3. Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulę. Dodać pieczarki. Smażyć na średniej mocy palnika przez około 5 minut, aż nadmiar wody odparuje. Warzywa posolić. Następnie wlać 200 ml śmietanki 30%. Ser camembert obrać ze skórki i pokroić w mniejsze kawałki. Ser przełożyć na patelnię. Czekać, aż camembert się całkowicie rozpuści, od czasu do czasu zamieszać. Sos zagotować i doprawić ziołami prowansalskimi oraz świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
4. Na patelnię przełożyć wcześniej podsmażone kawałki mięsa i dusić na najmniejszym palniku, pod przykryciem przez około 5 minut. Kurczaka w sosie serowym z pieczarkami możemy podawać z kaszą, ryżem, dowolnym makaronem czy puree ziemniaczanym. Danie przed podaniem warto posypać natką pietruszki. Smacznego!

filet z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami 3

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *