keks 1
ciasta i desery

Keks

Mam dla Was przepis na najlepszy keks, taki z dużą ilością bakalii. Keks to niesamowicie proste w przygotowaniu i extra szybkie ciasto ucierane, które zrobisz w dosłownie jednej misce! Zrobienie tego ciasta zajmie jedynie 15 minut, nie wliczając oczywiście czasu pieczenia. Pyszny, pachnący i długo zachowujący świeżość, taki właśnie jest keks. Do przygotowania keksa użyłam gotowej mieszanki bakalii. Jeśli natomiast nie lubisz rodzynek możesz przygotować samodzielnie mieszankę dowolnych bakalii i rodzynki zastąpić np. większą ilością skórki pomarańczowej, czy suszonych śliwek. Jest tutaj pełna dowolność, ponieważ keks będzie pyszny niezależnie po jakie bakalie sięgniemy.

Składniki na keks:
4 duże jajka
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki oleju rzepakowego
2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do obsypania bakalii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g dowolnych bakalii
do dekoracji
10 łyżek cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny

szklanka o pojemności 250 ml

keks 2

Przygotowanie:
1. Jajka należy wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową.
2. Bakalie przełożyć do miski, dodać dwie łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Dzięki temu bakalie nie opadną na dno ciasta, tylko będą w całej jego objętości.
3. Piekarnik nastawić na 175 stopni, góra-dół (bez termoobiegu).
4. Do miski wbić cztery jajka i ucierać je z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez około 4-5 minut. Następnie wlać 3/4 szklanki oleju i wymieszać. Dodać składniki sypkie, czyli przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać, ale tylko do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodać bakalie i wymieszać całość łyżką.
5. Foremkę o wymiarach 20 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i je wyrównać. Keksa wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzić przy uchylonym piekarniku. Keksa można obficie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem, sporządzonym z 10 łyżek cukru pudru i 3 łyżek soku z cytryny. Smacznego!

keks 3


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *