bigos po cygańsku
na imprezę,  obiad

Bigos po cygańsku z klopsikami

Bigos po cygańsku z klopsikami to pulpeciki w sosie pomidorowym w towarzystwie warzyw takich jak pieczarki, papryka, cebula oraz ogórki konserwowe. Jest to super pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego i spróbowanie czegoś innego niż tradycyjne mielone, czy spaghetti. Jest to doskonałe danie na ciepło na imprezę, święta, czy po prostu na obiad. Ostatnio zrobiłam cały garnek, to mieliśmy przepyszny obiad na dwa dni 😉 Klopsiki same w sobie są delikatne i rozpływają się w ustach 😉 Wypróbujcie koniecznie, z pewnością nie pożałujecie! 

Składniki na bigos po cygańsku z klopsikami:
500 g mięsa mielonego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
500 g pieczarek
2 duże cebule
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
4 ogórki konserwowe
1 puszka pomidorów krojonych
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżki sosu słodko-kwaśnego chilli
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, chilli

bigos po cygańsku

Przygotowanie:
1. Mięso przekładamy do miski i wbijamy jajko. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką słodką. Dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy na gładką jednolitą masę za pomocą rąk.
2. Z mięsnej masy formujemy kuleczki o średnicy 2-3 cm (z podanej porcji wyszło mi 30 klopsików). Na rozgrzanej patelni obsmażamy mięsne kuleczki z każdej strony na rumiany kolor. Klopsiki ściągamy z patelni. 
3. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię. Smażymy do momentu, aż odparuje nadmiar wody. Grzyby zdejmujemy z patelni. 
4. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Paprykę myjemy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Przekładamy ją do cebuli. Całość chwilę dusimy. 
5. Ogórki kroimy w kosteczkę. Wszystkie przygotowane warzywa przekładamy do większego garnka. Dodajemy puszkę pomidorów krojonych i dolewamy wody (tak żeby zakryć warzywa). Całość gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. 
6. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i sos chilli. Dosypujemy łyżeczkę cukru i doprawiamy przyprawami do smaku. Do garnka dodajemy wcześniej przygotowane klopsiki i całość gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. Smacznego!

bigos po cygańsku
bigos po cygańsku

Jeden komentarz

Pozostaw odpowiedź Krzysztof Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *