Śledzie z żurawiną
Śledzie z żurawiną to bardzo fajny pomysł na tą rybkę. Śledzie w oleju z dodatkiem suszonej żurawiny, która swoją słodyczą idealnie przełamuje słony smak śledzia. Ciekawe i bardzo smaczne połączenie, które myślę, że warto wypróbować. Śledzie z żurawiną przygotujesz dosłownie w kilka minut. To bardzo szybka i prosta przekąska, idealna do mocniejszych trunków. 😉 Śledzie z żurawiną przygotowałam po raz pierwszy na Wigilię i już wiem, że powtórzę ten przepis na nadchodzącą imprezę sylwestrową. Gorąco polecam wszystkim fanom śledzi.
Składniki na śledzie z żurawiną:
400 g solonych filetów śledziowych a’la matjas
100 g suszonej żurawiny
1 czerwona cebula
1 biała cebula
2 łyżki octu spirytusowego 10%
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
świeżo zmielony pieprz do smaku
około 250 ml oleju rzepakowego
Przygotowanie:
1. Filety śledziowe przełożyć do miski, zalać zimną wodą i zostawić do moczenia, tak długo, aż uznamy, że są wystarczająco słone. Ja swoje śledzie moczyłam przez 3 godziny. W tym czasie raz wymieniłam wodę. Śledzie osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie pokroić na mniejsze kawałki takie około 2 cm.
2. Śledzie przełożyć do miski, dodać dwie łyżki octu i zostawić tak na 15 minut. W międzyczasie kilka razy przemieszać. Odcedzić.
3. Suszoną żurawinę zalać wrzątkiem, tak aby całkowicie ją zakryć i zostawić do namoczenia na 30 minut.
4. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Przełożyć na sitko i zalać wrzątkiem, odcedzić.
5. W słoiku układać warstwami cebulę, żurawinę, śledzie itd. Warstwę śledzi oprószyć świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Do słoika wlać około szklankę oleju rzepakowego lub więcej, tak aby zakryć całość. Śledzie z żurawiną wstawić do lodówki na noc, tak aby smaki się przegryzły. Najlepiej smakują na 2-3 dzień po przygotowaniu. Śledzie z żurawiną przechowywać w chłodnym miejscu przez około tydzień.