Klopsiki po cygańsku
Klopsiki po cygańsku to pulpeciki w sosie pomidorowym w towarzystwie warzyw takich jak pieczarki, papryka, cebula oraz ogórki konserwowe. Jest to super pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego i spróbowanie czegoś innego niż tradycyjne mielone, czy spaghetti. Klopsiki po cygańsku to doskonałe danie na ciepło na imprezę, święta, czy po prostu na obiad. Klopsiki same w sobie są delikatne, soczyste i rozpływają się w ustach. Bardzo dobrze smakują odgrzewane na drugi dzień, więc możemy przygotować większą porcję i mamy pyszny obiad na dwa dni. Klopsiki po cygańsku polecam podawać z ziemniakami, kaszą lub po prostu z pieczywem. Wypróbuj, a będziesz wracać do tego przepisu nie raz!
Składniki na klopsiki po cygańsku:
klopsiki
500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej)
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki majeranku
ok. 2 łyżki mąki do obtoczenia klopsów
dodatkowo: 1 litr bulionu
500 g pieczarek
2 duże cebule
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
4 ogórki konserwowe
1 puszka pomidorów krojonych (400g)
1 szklanka ketchupu pikantnego
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
sól i pieprz do smaku
szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
1. Mięso dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
2. Do mięsa wbić jajko. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: płaską łyżeczkę soli, po pół łyżeczki pieprzu oraz majeranku. Dodać również trzy łyżki bułki tartej. Całość dokładnie wymieszać i wyrabiać ręką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wyrabiam około 5 minut, następnie sprawdzam czy mogę uformować z niej pulpeta, który zachowuje swój kształt. Jeśli masa jest mało spójna można dodać jeszcze 1 łyżkę bułki tartej, ale zazwyczaj mięsna masa jest idealna. Z podanej porcji otrzymałam 25 klopsików. Pulpeciki obtoczyć w mące i odłożyć na talerz.
3. Do szerokiego garnka wlać 1 litr bulionu. Bulion zagotować, następnie zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze przez 15 minut. Następnie do garnka ostrożnie przełożyć pulpeciki. Zwiększyć moc palnika i klopsiki gotować bez przykrycia przez 15 minut. Po ugotowaniu mięsne kulki wyłowić za pomocą łyżki cedzakowej i odłożyć na talerz.
4. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i przełożyć na patelnię. Podsmażać do momentu, aż odparuje nadmiar wody.
5. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Podsmażać na patelni, aż się zeszkli. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na patelnię, przemieszać i chwilę podsmażać. Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę.
6. Wszystkie przygotowane warzywa (pieczarki, cebula, papryka i ogórki konserwowe) przenieść do większego garnka. Dodać puszkę pomidorów krojonych, ketchup oraz przecier pomidorowy. Całość gotować na małym ogniu przez 15 minut.
7. Dodać po łyżeczce cukru i papryki słodkiej oraz pół łyżeczki papryki ostrej. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Do garnka przełożyć wcześniej przygotowane klopsiki i całość gotować jeszcze przez 10-15 minut. Smacznego!
8. Polecam również przepis na schab po cygańsku, który cieszy się ogromną popularnością na blogu.
komentarze 2
Ewelina
Witam czy podsmażone warzywa przekladamy do garnka z bulionem? Tym w ktorym gotowalismy pulpety?
Agnieszka
Bulion jest nam potrzebny tylko do ugotowania klopsików. Warzywa kroimy, podsmażamy, a następnie przenosimy do większego garnka, do którego wlewamy też puszkę pomidorów krojonych i szklankę ketchupu – z tego powstanie pyszny sos. Życzę smacznego! 😉