
Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które robię bardzo często, wymieniam tylko owoce na takie, na które sezon właśnie trwa. Ciasto ze śliwkami jest pyszne, wilgotne i mega puszyste. Przygotowanie tego ciasta zajmuje dosłownie kwadrans, nie wliczając czasu pieczenia. Ważne jest, aby jajka oraz mleko wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową. Ciasto ze śliwkami jest idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. U nas często na drugie śniadanie ze szklanką kakao – tak nam najbardziej smakuje! Polecam wypróbować mój przepis na proste ciasto ze śliwkami. Zachęcam również spróbować z innymi owocami np. czereśniami czy brzoskwiniami.
Składniki na ciasto ze śliwkami:
3 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 450 g śliwek (10 śliwek bez pestek)
szklanka o pojemności 250 ml

Przygotowanie:
1. Jajka i mleko wyjmujemy wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową.
2. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni, góra-dół (bez termoobiegu).
3. Śliwki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Owoce przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, a następnie przekładamy je na cedzak, aby usunąć nadmiar wody. Dodatkowo owoce wycieramy przy użyciu ręczników papierowych.
4. Do miski wbijamy trzy jajka i ucieramy je z cukrem na najwyższych obrotach przez około 4-5 minut. Następnie dodajemy po pół szklanki oleju i mleka. Mieszamy. Dodajemy składniki sypkie, czyli przesianą przez sitko mąkę oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Dalej mieszamy krótko mikserem, tylko do połączenia się wszystkich składników.
5. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nasze ciasto. Na ciasto układamy połówki śliwek (jak na zdjęciu powyżej). Ciasto ze śliwkami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasto można obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego!



Ogórki krokodylki (w chilli)

Placki z cukinii i marchewki
Może Ci się spodobać

Ciasto z borówkami
4 sierpnia, 2021
Sałatka warstwowa z porem i szynką
14 maja, 2021
komentarzy 8
Madzia
Uwielbiam takie ciasta ????
Czy można jeszcze np ciasto posypać kruszonką ?
Agnieszka
Ja posypałam ciasto tylko cukrem pudrem, ale oczywiście kruszonka jak najbardziej mile widziana. Smacznego! 🙂
Sylwia
Ile cukru?
Agnieszka
W przepisie jest podane – 1 szklanka.
Ewelina
A można użyć śliwek mrożonych?????i dać wtedy zamrożone?????
Agnieszka
Proponowałabym je wcześniej odmrozić, ponieważ zamrożone owoce puszczą wodę i wyjdzie zakalec.
darmapa
Witam. Nie znalazłam temperatury do jakiej ma być rozgrzany piekarnik.
Pozdrawiam 🙂
Agnieszka
Witam 🙂
punkt 2: piekarnik nagrzać na 170 stopni (bez termoobiegu). Pozdrawiam