Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które robię bardzo często, wymieniam tylko owoce na takie, na które sezon właśnie trwa. Ciasto ze śliwkami jest pyszne, wilgotne i mega puszyste. Przygotowanie tego ciasta zajmuje dosłownie kwadrans, nie wliczając czasu pieczenia. Ważne jest, aby jajka oraz mleko wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową. Ciasto ze śliwkami jest idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. U nas często na drugie śniadanie ze szklanką kakao – tak nam najbardziej smakuje! Polecam wypróbować mój przepis na proste ciasto ze śliwkami. Zachęcam również spróbować z innymi owocami np. czereśniami czy brzoskwiniami.
Składniki na ciasto ze śliwkami:
3 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 450 g śliwek (10 śliwek bez pestek)
szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
1. Jajka i mleko wyjmujemy wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową.
2. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni, góra-dół (bez termoobiegu).
3. Śliwki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Owoce przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, a następnie przekładamy je na cedzak, aby usunąć nadmiar wody. Dodatkowo owoce wycieramy przy użyciu ręczników papierowych.
4. Do miski wbijamy trzy jajka i ucieramy je z cukrem na najwyższych obrotach przez około 4-5 minut. Następnie dodajemy po pół szklanki oleju i mleka. Mieszamy. Dodajemy składniki sypkie, czyli przesianą przez sitko mąkę oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Dalej mieszamy krótko mikserem, tylko do połączenia się wszystkich składników.
5. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nasze ciasto. Na ciasto układamy połówki śliwek (jak na zdjęciu powyżej). Ciasto ze śliwkami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasto można obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego!
komentarzy 11
Madzia
Uwielbiam takie ciasta ????
Czy można jeszcze np ciasto posypać kruszonką ?
Agnieszka
Ja posypałam ciasto tylko cukrem pudrem, ale oczywiście kruszonka jak najbardziej mile widziana. Smacznego! 🙂
Sylwia
Ile cukru?
Agnieszka
W przepisie jest podane – 1 szklanka.
Ewelina
A można użyć śliwek mrożonych?????i dać wtedy zamrożone?????
Agnieszka
Proponowałabym je wcześniej odmrozić, ponieważ zamrożone owoce puszczą wodę i wyjdzie zakalec.
darmapa
Witam. Nie znalazłam temperatury do jakiej ma być rozgrzany piekarnik.
Pozdrawiam 🙂
Agnieszka
Witam 🙂
punkt 2: piekarnik nagrzać na 170 stopni (bez termoobiegu). Pozdrawiam
Sylwia
Dlaczego śliwki opadają na spód
Agnieszka
Ciasto powinno być gęste, wówczas śliwki nie maja prawa opaść na dno ciasta.
EWA
pyszne takie prawdziwie babcine