sałatki,  surówki

Sałatka grecka

Prosty przepis na błyskawiczną sałatkę. Sałatka grecka wiosenna, kolorowa i mega pyszna sałatka poleca się jako dodatek do obiadu lub mięsa z grilla! Świetnie się sprawdzi również jako drugie śniadanie do pracy. Polecam także wpis na sałatkę z kaszą kuskus.  

Składniki na sałatkę grecką:
kilka liści sałaty lodowej
1 ogórek zielony
1 czerwona cebula
10 pomidorków koktajlowych
kilka oliwek zielonych
1/2 opakowania sera feta (około 125 g)
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka oregano

Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Ogórka i ser feta również kroimy w kosteczkę, natomiast pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Oliwki odsączamy z zalewy. 
2. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy oregano. Powstały sos dokładnie mieszamy. 
3. Wszystkie przygotowane składniki umieszczamy w misce i polewamy sosem. Całość dokładnie mieszamy. Smacznego!

sałatka grecka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *