sałatka z tuńczykiem 2
sałatki,  śniadanie i kolacja

Sałatka z tuńczykiem

Jakoś nigdy nie byłam wielką fanką ryb z puszki, jednak po przygotowaniu sałatki z tuńczykiem zmieniłam zdanie! Może i Wy się na nią skusicie? 😉 Połączenie ryżu, tuńczyka i kilku innych składników okazało się być bardzo smaczne. Sałatka jest sycąca i naprawdę pyszna! Idealnie sprawdzi się na kolację lub w pudełeczko do pracy. Jest to również świetny pomysł sałatki na przyjęcie. Zapraszam do skorzystania z przepisu. 

Składniki na sałatkę z tuńczykiem:
100 g ryżu
1 puszka tuńczyka w oliwie (po odsączeniu 125 g)
1 czerwona cebula
3-4 ogórki konserwowe
1/2 puszki kukurydzy konserwowej (po odsączeniu 140 g)
2 łyżki musztardy
1 łyżka majonezu
sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

sałatka z tuńczykiem 1

Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, po ugotowaniu zostawiamy do ostudzenia. Następnie ryż przenosimy do miski.
2. Cebulę obieramy. Ogórki konserwowe i cebulę kroimy w kosteczkę. Kukurydzę konserwową i tuńczyka odsączamy z zalewy. Warzywa oraz rybę przekładamy do miski z ryżem. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy musztardę i majonez, doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Naszą sałatkę wstawiamy do lodówki na minimum godzinę aby smaki się przegryzły. Możemy ją spokojnie przechowywać w lodówce 3 dni. Smacznego! 😉

sałatka z tuńczykiem 3

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *