karkówka kebab 2
na imprezę,  obiad

Pieczona karkówka kebab

Pieczona karkówka kebab to pomysł na pyszny obiad, taki, który praktycznie robi się sam. Karkówkę musimy jedynie pokroić w plastry i zamarynować w przyprawie kebab – gyros, a następnie wstawić do piekarnika. Prosto, szybko i mega smacznie, tak jak lubię. Karkówka kebabowa po upieczeniu jest idealnie krucha, soczysta i niezwykle aromatyczna. Można powiedzieć, że rozpływa się w ustach. Do tego koniecznie frytki i ulubiona surówka i mamy obiad palce lizać. Pieczona karkówka kebab to danie, które sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystościach typu imieniny, urodziny czy święta. Bardzo polecam i gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na pieczoną karkówkę kebab. Spróbuj, a nie pożałujesz!

Składniki na pieczoną karkówkę kebab:
około 1,2 kg karkówki
1 opakowanie przyprawy kebab – gyros (20 g)
4 cebule
3 ząbki czosnku
3/4 szklanki ketchupu pikantnego
2 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy francuskiej
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli

szklanka o pojemności 250 ml

karkówka kebab
pieczona karkówka kebab

Przygotowanie:
1. Mięso umyć pod bieżącą wodą i osuszyć przy użyciu ręczników papierowych. Karkówkę pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Każdy kawałek mięsa natrzeć z obu stron przyprawą kebab – gyros.
2. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
3. W misce wymieszać składniki na sos: 3/4 szklanki ketchupu pikantnego oraz po dwie łyżki majonezu i musztardy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy: cukier, pieprz i sól. Składniki sosu dokładnie wymieszać.
4. Każdy kawałek karkówki posmarować marynatą z obu stron. W naczyniu żaroodpornym układać na zmianę mięso, cebula i znowu karkówka itd. Jeśli zostanie marynata wówczas polać ją po karkówce. Tak przygotowane mięso wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
5. Mięso wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni i piec przez 45 minut, pod przykryciem. Po upływie tego czasu zdjąć pokrywę, zmniejszyć temperaturę na 180 stopni i karkówkę zapiekać przez kolejne 30 minut. Jeśli widać, że mięsko za bardzo się rumieni ponownie przykryj naczynie pokrywą. Pieczoną karkówkę kebab podawaj z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką. Smacznego!
6. Polecam również karkówkę po cygańsku, która jest hitem na blogu.

karkówka kebabowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *