Roladki z mięsa mielonego – oszukane zrazy!
Każdy kto lubi tradycyjne zrazy wołowe lub te z karkówki z pewnością polub roladki z mięsa mielonego – oszukane zrazy! Praktycznie niczym się nie różnią, tylko mięso jest zmielone 😉 Dzięki temu, łatwiej jest uformować roladki i nie trzeba ich związywać nitką. Często i gęsto zdarza się, że taką niteczkę z tradycyjnych zrazów niekiedy zjemy 😉 W oszukanych zrazach tego problemu nie ma 😉 Serdecznie polecam!
Składniki na roladki z mięsa mielonego – oszukane zrazy:
0,5 kg mięsa mielonego
3 ogórki konserwowe
1 cebula
3 łyżki musztardy
kilka plasterków boczku
1 jajko
sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego,
papryka słodka, majeranek
3 łyżki bułki tartej + dodatkowo
do obtoczenia roladek
Przygotowanie:
Mięso przekładamy do miski. Wbijamy jedno jajko. Dodajemy wszystkie przyprawy i 3 łyżki bułki tartej. Całość mieszamy ręką do uzyskania jednolitej masy. Następnie mięso dzielimy na 5 części i z każdej z nich formujemy owalny placek. Każdy z nich smarujemy około 1/2 łyżeczki musztardy. Cebulkę kroimy w piórka, natomiast ogórki konserwowe w paski. Na przygotowanym wcześniej mięsie układamy plasterek boczku, pół ogórka i kilka piórek cebulki. Zawijamy boki i następnie mięso zwijamy jak roladę. Tak przygotowane roladki obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor z każdej strony 😉 Polecam z kaszą jęczmienną 😉
komentarze 4
Malwina
Z kaszą muszą smakować idealnie. Ja czasem robię takie roladki, ale piekę je w piekarniku i zalewam sosem pomidorowym.
Zuza
brzmią bardzo polsko. pyszność 🙂
Asa_6niebo
super pomysł, z pewnością są bardzo smaczne, wyglądają świetnie i nie wymagają aż tyle czasu!
Smak Odzyskany
Świetny pomysł 🙂 będzie można "zaszpanować" przy gościach 😉