
Sałatka królewska
Sałatka królewska to szybki, smaczny i lekki posiłek. Wystarczy tylko pokroić kilka składników, wymieszać i gotowe. Idealna zarówno na święta, jak i drugie śniadanie do pracy. Świetnie sprawdzi jako imprezowa przekąska. Gwarantuję, że szybko zniknie ze stołu!
Składniki na sałatkę królewską:
1 słoik selera konserwowego (ok. 350 g)
1 puszka kukurydzy konserwowej
1/2 pora ( około 15-20 cm)
200 g ulubionej szynki – u mnie polędwica sopocka
200 g sera gouda
szczypiorek
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Zarówno seler jak i kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy na durszlaku. W międzyczasie możemy pokroić w drobną kosteczkę szynkę oraz ser. Następnie przekładamy je do miski razem z odsączonymi z zalewy warzywami. Por dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy go w talarki. Łączymy go z resztą składników. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu, pokrojony w kosteczkę szczypiorek. Całość doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem do smaku. Zawartość miski mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, by smaki się przegryzły. Taką sałatkę można udekorować natką pietruszki 😉 Smacznego!


Babka cytrynowa w 5 minut!

Mazurek miodowo-orzechowy
Może Ci się spodobać

Chłopski garnek
13 kwietnia, 2021
Ciasto Kinder Country – bez pieczenia
10 stycznia, 2021
komentarze 4
Unknown
Super smaczna i szybka w przygotowaniu
Michał
Mniam mniam 🙂 uwielbiam takie. Żona nie chce się całować później 😉
Anonimowy
Robię taką samą, uwielbiam ją, jest pyszna i szybko do zrobienia 🙂
Magda
Ja robię taką samą,tylko jeszcze dodaję 2 jajka ugotowane na twardo,pokrojone w kostkę.I nie dodaję szczypiorku,por w zupełności mi wystarcza.Wszyscy domownicy ją uwielbiają ????????????