sałatka meksykańska
na imprezę,  sałatki,  śniadanie i kolacja

Sałatka meksykańska

Mam dla Was przepis na smaczną i kolorową sałatkę meksykańską. Moja sałatka składa się z czerwonej fasoli, kukurydzy, czerwonej cebuli, papryki oraz kawałków kurczaka. Wszystkie te składniki idealnie komponują się w całość. Dlatego ta sałatka sprawdza się idealnie na imprezowym stole, co nie zmienia faktu, że możecie ją zjeść po prostu na kolację. 😉 

Składniki na sałatkę meksykańską:
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1/2 puszki kukurydzy konserwowej (po odsączeniu 140 g)
1/2 puszki fasoli czerwonej (po odsączeniu 120 g)
podwójna pierś z kurczaka
około 100 g sera żółtego
3 łyżki majonezu
sól, pieprz
curry, chilli

sałatka meksykańska

Przygotowanie:
1. Filet z kurczaka dokładnie myjemy, usuwamy błonki i wycieramy przy pomocy ręczników papierowych, Następnie pierś kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, curry oraz szczyptą chilli (lub więcej jeśli lubicie bardziej ostre smaki). Mięso przekładamy do miseczki.
2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy również w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa przekładamy do miski.
3. Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy go do miski. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy majonez i ponownie mieszamy. Doprawiamy jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę przed podaniem warto schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Smacznego!

sałatka meksykańska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *