szarlotka na kruchym cieście
ciasta i desery

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście to klasyka polskiej kuchni. Pyszna, pachnąca szarlotka na kruchym spodzie z dużą ilością jabłek poleca się do popołudniowej kawki, ale nie tylko – na każdą okazję np. urodziny czy święta. Szarlotka na kruchym cieście to bardzo prosty i dość szybki do zrobienia deser. Wystarczy zagnieść kruche ciasto i uprażyć jabłka. Ten przepis jest dla każdego. Poradzą z nim sobie nawet osoby, które rzadziej pieką i gotują. Szarlotka na kruchym cieście każdemu się udaje i wszystkim smakuje. Jest tak pyszna! Szarlotkę można podawać jeszcze ciepłą z gałką lodów lub po wystudzeniu obficie posypać cukrem pudrem. Zapraszam na najlepszą szarlotkę na kruchym spodzie z pysznymi, cynamonowymi jabłkami.

Składniki na szarlotkę na kruchym cieście:
ciasto kruche
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
200 g masła
2 jajka
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
prażone jabłka
2 kg jabłek
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kaszy manny

szklanka o pojemności 250 ml

szarlotka na kruchym cieście - przygotowanie
szarlotka-na-kruchym-ciescie-3

Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać zimne, twarde masło pokrojone w mniejsze kawałki oraz 1/4 szklanki cukru. Następnie wbić dwa jajka. Wszystkie składniki wymieszać i dość szybko zagnieść, do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Każdą część ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
2. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę pokroić na mniejsze kawałki, takie 2-3 cm. Owoce umieścić w garnku z grubym dnem i wycisnąć sok z połowy cytryny. Jabłka smażyć przez około 15-20 minut, aż zmiękną i zaczną się rozpadać, od czasu do czasu zamieszać drewnianą łyżką. Dodać cztery łyżki cukru, łyżeczkę cynamonu i wymieszać. Jabłka gotować jeszcze dosłownie 2-3 minuty. Na sam koniec, przez wyłączeniem palnika dodać dwie łyżki kaszy manny. Całość wymieszać bardzo dokładnie. Zawartość garnka zostawić do przestudzenia.
3. Piekarnik nastawić na 175 stopni góra-dół (bez termoobiegu).
4. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z lodówki wyjąć większą część ciasta i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ciasto delikatnie przyklepać palcami i wyrównać. Na kruchy spód wyłożyć uprażone jabłka i równomiernie je rozprowadzić. Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta kruchego.
5. Szarlotkę piec w temperaturze 175 stopni góra- dół (bez termoobiegu) przez około 40-45 minut, do lekkiego zarumienienia. Przed podaniem szarlotkę na kruchym cieście można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

szarlotka na kruchym cieście
szarlotka na kruchym cieście 2


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *