pieczeń rzymska
obiad,  śniadanie i kolacja

Pieczeń rzymska. Rolada z mięsa mielonego z jajkiem

Dziś prezentuję świetną alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych czyli roladę z mięsa mielonego z jajkiem lub jak ktoś woli pieczeń rzymską. Smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno – doskonała na kanapki. Sprawdzi się również na różnego rodzaju imprezach rodzinnych typu imieniny, czy urodziny, a także na świętach. Przygotowanie takiej pieczeni nie zajmie Wam zbyt wiele czasu, a dość efektownie się prezentuje, więc myślę, że warto się skusić. 🙂

Składniki na pieczeń rzymską:
500 g mięsa mielonego z szynki
4 jajka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki bułki tartej
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, majeranek,
przyprawa do mięsa mielonego

pieczeń rzymska

Przygotowanie:
1. Mięso przekładamy do miski. Wbijamy do niego 1 jajko. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złocisty kolor. Po ostygnięciu dodajemy do mięsa. Następnie do miski dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą. Zawartość miski doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy ręką do połączenia się wszystkich składników. 
2. W międzyczasie pozostałe 3 jajka gotujemy na twardo ze szczyptą soli. Po ugotowaniu obieramy je ze skorupek. 
3. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie wykładamy połowę mięsa. Robimy w nim małe dołeczki i wkładamy tam jajka. Na ułożone jajka nakładamy pozostałe mięso i równomiernie rozprowadzamy. Tak przygotowaną roladę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) przez około godzinę. Smacznego!

pieczeń rzymska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *