rolada z mięsa mielonego z jajkiem
obiad,  śniadanie i kolacja

Pieczeń rzymska

Zapraszam po sprawdzony przepis na pieczeń rzymską lub jak ktoś woli roladę z mięsa mielonego z jajkiem. Pieczeń rzymska stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych. Do tego puree ziemniaczane i ulubiona surówka i mamy pyszny obiad gotowy. Rolada z mięsa mielonego faszerowana ugotowanym na twardo jajkiem pięknie wygląda i jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pieczeń rzymska będzie doskonała także na kanapki. Przygotowanie takiej rolady jest dość proste i nie zajmie Wam zbyt wiele czasu, więc myślę, że warto się skusić. 😉 Szczególnie polecam przygotować pieczeń rzymską na święta Wielkanocne.

Składniki na pieczeń rzymską:
800 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
4 jajka (3 ugotowane na twardo + 1 surowe jajko)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki musztardy francuskiej

pieczeń rzymska

Przygotowanie:
1. Mięso dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. 
2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać porcję oleju i zeszklić cebulę.
3. W większej misce umieścić razem mięso mielone i podsmażoną cebulę. Wbić jedno jajko. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą. Zawartość miski doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać ręcznie, a następnie odstawić na bok na kilka minut, aby się przegryzło.
4. W międzyczasie pozostałe 3 jajka ugotować na twardo w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu jajka obrać ze skorupek. 
5. Keksówkę lub jednorazową foremkę o wymiarach 10×22 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na dnie umieścić 1/3 mięsa. Ułożyć jajka, a na wierzch wyłożyć resztę mięsa i równomiernie je rozprowadzić. Następnie całość posmarować musztardą.
6. Tak przygotowaną roladę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, funkcja góra-dół, bez termoobiegu. Pieczeń rzymską piec przez 50 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia polecam ustawić funkcję grilla, aby wierzch się ładnie zarumienił. Smacznego!

pieczeń rzymska 1
pieczeń rzymska 2

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *