Makaron z łososiem wędzonym
Prosty i szybki pomysł na makaron? Zapraszam po przepis na makaron z łososiem wędzonym. Rewelacyjne i pełne smaku danie, do zrobienia w dosłownie kwadrans! Korzystamy tutaj z łososia wędzonego, więc pomijamy proces obróbki termicznej ryby. Mamy tu również szpinak i kremowy sos śmietanowo – cytrynowy, który moim zdaniem fajnie podkreśla smak dania i idealnie pasuje do ryby. Makaron z łososiem wędzonym to pyszny i sycący posiłek, idealny na piątkowy obiad.
Składniki na makaron z łososiem wędzonym:
200 g makaronu tagliatelle
125 g łososia wędzonego na gorąco
100 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
125 ml śmietanki 30%
1 cytryna
2 łyżki masła
kilka pomidorków koktajlowych
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, w osolonej wodzie. Odcedzić.
2. Czosnek obrać, pokroić w talarki i delikatnie zeszklić na maśle. Dodać umyty i osuszony szpinak. Przemieszać i podsmażać chwilę, aż liście szpinaku zrobią się miękkie.
3. Wlać pół szklanki śmietanki 30%. Cytrynę dokładnie umyć. Zetrzeć skórkę z cytryny na małych oczkach i dodać do sosu. Wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Z łososia wędzonego zdjąć skórkę. Rybę pokroić w kosteczkę i przełożyć na patelnię.
5. Ugotowany makaron połączyć z sosem, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze dosłownie 2-3 minuty. Makaron z łososiem wędzonym ponakładać na talerze i udekorować połówkami pomidorków koktajlowych. Smacznego!
6. Szukasz więcej pomysłów na makaron? Polecam również przepis na makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry.