Pasta kanapkowa z awokado i serem feta
Różnego rodzaju smarowidła na kanapki szykuję przeważnie w weekend, kiedy mam więcej czasu na zrobienie pysznego śniadania. W domu miałam dojrzałe awokado i w ten sposób powstała pyszna pasta z awokado i serem feta – idealna na kanapki. Świeże pieczywo, taka pasta, do tego pomidor, rzodkiewka czy kawałek papryki i już mamy pyszne i super zdrowe kanapeczki gotowe. Pastę z awokado i serem feta można również zajadać z krakersami jako przekąskę. Polecam wypróbować ten prosty przepis na pyszne smarowidło z awokado.
Składniki na pastę z awokado i serem feta:
2 dojrzałe awokado
150 g sera feta
2 ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Dojrzałe awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Następnie przy użyciu łyżeczki wydrążyć miąższ i przełożyć go do miseczki. Awokado rozgnieść widelcem.
2. Ser feta pokroić w małą kosteczkę, przenieść do miseczki z awokado i dokładnie rozgnieść widelcem.
3. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz trzy łyżki soku z limonki lub cytryny. Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Pastę z awokado i serem feta doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i ponownie wymieszać. Smacznego!