schab w sosie własnym 1
obiad

Schab duszony w sosie własnym

Schab duszony w sosie własnym jest świetną alternatywą dla kotletów schabowych w panierce. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad. Mięsko jest przepyszne i bardzo kruche. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste, polecam podawać w towarzystwie kaszy lub gotowanych ziemniaczków 😉 


Składniki na schab duszony w sosie własnym:  
około 700 g schabu wieprzowego
1 czerwona papryka
2 duże marchewki
1 cebula
1 litr bulionu lub wody
1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki chilli
pół łyżeczki majeranku
sól, pieprz

schab w sosie własnym 2

Przygotowanie:
1. Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy przy użyciu ręczników papierowych i kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Następnie każdy kotlet oprószamy solą, pieprzem i majerankiem z obu stron. Mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony, na rumiany kolor. Kotlety przekładamy do garnka.
2. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, a następnie podsmażamy ją na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso. Przekładamy do garnka z mięsem.
3. Paprykę myjemy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Warzywa również przekładamy do garnka. 
4. Do garnka wlewamy litr bulionu lub wody, a następnie wstawiamy na wolny ogień i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut. Doprawiamy papryką słodką, chilli, majerankiem, solą oraz pieprzem. Do szklanki z wodą (około 100 ml) dodajemy łyżkę mąki i mieszamy do rozpuszczenia, a następnie wlewamy do garnka, aby zagęścić sos. Gotujemy jeszcze przez 5-10 minut. Smacznego!

schab w sosie własnym 3

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *