
Schab duszony w sosie własnym
Schab duszony w sosie własnym jest świetną alternatywą dla kotletów schabowych w panierce. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad. Mięsko jest przepyszne i bardzo kruche. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste, polecam podawać w towarzystwie kaszy lub gotowanych ziemniaczków 😉
Składniki na schab duszony w sosie własnym:
około 700 g schabu wieprzowego
1 czerwona papryka
2 duże marchewki
1 cebula
1 litr bulionu lub wody
1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki chilli
pół łyżeczki majeranku
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy przy użyciu ręczników papierowych i kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Następnie każdy kotlet oprószamy solą, pieprzem i majerankiem z obu stron. Mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony, na rumiany kolor. Kotlety przekładamy do garnka.
2. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, a następnie podsmażamy ją na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso. Przekładamy do garnka z mięsem.
3. Paprykę myjemy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Warzywa również przekładamy do garnka.
4. Do garnka wlewamy litr bulionu lub wody, a następnie wstawiamy na wolny ogień i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut. Doprawiamy papryką słodką, chilli, majerankiem, solą oraz pieprzem. Do szklanki z wodą (około 100 ml) dodajemy łyżkę mąki i mieszamy do rozpuszczenia, a następnie wlewamy do garnka, aby zagęścić sos. Gotujemy jeszcze przez 5-10 minut. Smacznego!


Łosoś pieczony w płatkach migdałowych

Szare kluski
Może Ci się spodobać

Zupa z dyni
11 października, 2021
Malinowa fantazja – bez pieczenia
6 lipca, 2020
komentarze 2
Anonimowy
Bardzo smaczne! Polecam, bo samak rewelacyjny, a wykonanie mało pracochłonne. Jednak mega ostre. Proponuję dać mniej chili (np. szczyptę) . Jak dla mnie to sosu też wyszło zbyt dużo, więc następnym razem zrobię z mniejszej ilości bulionu.
Kasia
super wpis