placki z młodej kapusty
obiad

Placki z młodej kapusty

Placki z młodej kapusty to pomysł na wiosenny, lekki i bezmięsny obiad. Placki z młodej kapusty to proste, tanie i bardzo smaczne danie dla całej rodziny. Takie placki są pyszne i delikatne. Placki z młodej kapusty są doskonałe zaraz po usmażeniu, ale równie dobrze smakują na zimno. Ja najbardziej lubię je zajadać z kleksem jogurtu naturalnego z dodatkiem koperku, mój mąż natomiast z sosem czosnkowym. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na placki z młodej kapusty. Korzystajmy póki sezon na młodą kapustę trwa. 😉 Przy okazji polecam również wpis na placki z cukinii i marchewki, które cieszą się dużą popularnością na moim blogu.

Składniki na placki z młodej kapusty:
1 średniej wielkości główka młodej kapusty (ok. 400-450 g)
2 ziemniaki
1 cebula
2 jajka
3 łyżki posiekanego koperku
3/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
świeżo zmielony pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia

szklanka o pojemności 250 ml

placki z młodej kapusty 1
placki z młodej kapusty 2

Przygotowanie:
1. Z młodej kapusty usunąć wierzchnie liście, następnie dokładnie ją umyć. Kapustę pokroić w ćwiartki i wyciąć głąb. Drobno poszatkować i przełożyć do miski. Dodać płaską łyżeczkę soli i wymieszać dłonią. Młodą kapustę zostawić na 15 minut, aby puściła soki. Nadmiar wody odlać i dodatkowo kapustę odcisnąć za pomocą rąk.
2. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Dodać do miski z poszatkowaną kapustą.
3. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do miski.
4. Wbić dwa jajka. Dodać trzy łyżki posiekanego koperku. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Dodać 3/4 szklanki mąki. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Ponownie wymieszać.
5. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i nakładać za pomocą łyżki porcję ciasta. Jeden placuszek to jedna łyżka ciasta. Z podanej porcji otrzymałam 12 placków. Placki z młodej kapusty smażyć na małym ogniu, z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placuszki zdjąć na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Placki z młodej kapusty podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie to jogurt naturalny i świeży koperek. Smacznego!

placki z młodej kapusty 5
placki z młodej kapusty 4

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *