kurczak po tajsku 1
obiad

Kurczak po tajsku

Kurczak po tajsku to bardzo aromatyczne i pełne smaku danie, które z całą pewnością jeszcze nie raz powtórzę. Kurczak po tajsku to soczyste kawałki mięsa w kremowym sosie na bazie mleka kokosowego z dodatkiem imbiru, papryczki chilli, czosnku oraz sosu sojowego. Pyszne, lekko pikantne i rozgrzewające danie, idealne na chłodniejsze dni. Poziom ostrości możemy dostosować pod własne upodobania, dodając więcej papryczki chilli lub czerwonej pasty curry. Kurczaka po tajsku najlepiej podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. Bardzo polecam to danie nie tylko wielbicielom kuchni tajskiej.

Składniki na kurczaka po tajsku:
około 500 g piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
2 cebule dymki ze szczypiorkiem
1 płaska łyżka czerwonej pasty curry
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kawałek papryczki chilli (ilość wedle uznania)
około 2 cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
250 ml mleka kokosowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
70 g orzechów ziemnych
3 łyżki sezamu
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia

kurczak po tajsku 2

Przygotowanie:
1. Na suchą patelnię wsypać lekko rozdrobnione orzechy ziemne. Orzechy prażyć przez 5 minut, od czasu do czasu przemieszać. Należy pilnować aby orzechy się nie zarumieniły wówczas będą gorzkie. Dosypać 3 łyżki sezamu i całość prażyć jeszcze przez 2 minuty. Orzechy i sezam przełożyć do miseczki i odstawić na bok.
2. Piersi z kurczaka dokładnie umyć, usunąć białe błonki i osuszyć przy użyciu ręcznika papierowego. Mięso pokroić w kosteczkę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pastę curry i bardzo dokładnie wymieszać. Kawałki kurczaka oprószyć mąką ziemniaczaną.
3. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać dwie łyżki oleju. Włożyć posiekaną cebulę i podsmażać przez minutę. Dodać posiekaną papryczkę chilli (ilość według uznania) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Imbir obrać i drobno posiekać, dołożyć na patelnię i przemieszać. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paseczki. Paprykę wrzucić na patelnię i podsmażać przez 3 minuty.
4. Dodać kurczaka. Całość podsmażać przez 5 minut na średniej mocy palnika, co chwilę mieszając.
5. Dodać dwie łyżki sosu sojowego i przemieszać. Wlać mleko kokosowe i zagotować. Na koniec dodać dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki oraz łyżeczkę cukru trzcinowego. Kurczaka po tajsku gotować jeszcze 5 minut, w tym czasie sos zgęstnieje.
6. Kurczaka po tajsku podawać z ryżem. Całość posypać uprażonymi orzechami i sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

kurczak po tajsku 3
kurczak po tajsku 4





Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *