Kurczak w sosie śmietanowo-porowym
Dziś postawiłem na delikatnego kurczaka w sosie śmietanowo-porowym! Por, papryka oraz kurczak idealnie komponują się w pysznym sosie. Jako idealny dodatek polecam kotlety ziemniaczane! Nie masz pomysłu na jutrzejszy obiad? Właśnie go znalazłeś! 😉
Składniki na kurczaka w sosie śmietanowo-porowym:
2 piersi z kurczaka
1 duży por albo dwa średnie
1 zielona papryka
1 cebula
200 ml śmietanki 18% do zup i sosów
opcjonalnie pół szklanki białego wina wytrawnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka ostra, curry, bazylia
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od umycia mięsa i następnie pokrojenia go w kosteczkę. Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem, curry oraz ostrą papryką, a następnie ostawiamy na bok. Cebulę oraz paprykę również kroimy w kosteczkę i podsmażamy na osobnej patelni. Gdy warzywa nam się przyrumienią to dodajemy pokrojonego w talarki pora. Warzywa dusimy pod przykryciem około 15 minut, następnie dolewamy 1/2 szklanki wina i dusimy jeszcze chwilę. Usmażone i doprawione mięso łączymy z warzywami, wlewamy śmietankę i wszystko powinniśmy jeszcze gotować przez około 5 minut. Tak przygotowany sos doprawiamy. Polecam z makaronem 😉 Smacznego!