Frytki z cukinii – fit!
Frytki z cukinii kto by pomyślał? A jednak! Super smaczne frytki w złocistej, chrupiącej panierce. Idealny dodatek do obiadu, a także zdrowa przekąska, którą bez wyrzutów sumienia możesz jeść wieczorem do filmu. Serdecznie polecam w towarzystwie sosu czosnkowego!
Składniki na frytki z cukinii:
3 małe cukinie
1 szklanka mąki
3/4 szklanki bułki tartej
2-3 jajka
sól, pieprz, papryka słodka, chilli, zioła prowansalskie
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Cukinię myjemy i kroimy w słupki na długość około 7 cm. Jajka wbijamy na talerz i roztrzepujemy za pomocą widelca, dodajemy sól, pieprz, chilli oraz zioła prowansalskie. Na inny talerz wysypujemy bułkę tartą, a na drugi mąkę. Kawałki cukinii obtaczamy w mące, otrzepując jej nadmiar, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Frytki z cukinii układamy na blaszy, wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (termoobieg) i pieczemy około 15-20 minut, aż panierka będzie złocista. Podczas pieczenia frytki kilka razy mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki i skrapiamy oliwą. Smacznego!