pierogi ruskie 2
obiad

Pierogi ruskie

Witajcie kochani, nowy miesiąc zaczynam nowym wpisem na blogu. Zapraszam Was serdecznie na pyszne, tradycyjne pierogi ruskie, wypełnione farszem z ugotowanych ziemniaków, twarogu oraz podsmażonej cebuli. Najlepsze pierogi ruskie robi moja mama i ja korzystam z jej przepisu, który za chwilę zdradzę. Podstawą smacznych pierogów jest bez wątpienia ciasto pierogowe. Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, sprężyste i idealnie miękkie, a pierogi podczas gotowania nie rozklejają się. Przygotowanie pierogów ruskich jest dość pracochłonne i trzeba im poświęcić troszkę czasu. Jednak uważam, że warto, ponieważ ich smak to wynagrodzi. Pierogi ruskie coraz częściej szykujemy na kolację wigilijną, tuż obok pierogów z kapustą i grzybami lub nawet zamiast. Ciekawa jestem jak to jest w Waszych domach? Pierogi ruskie to super pomysł na tani, bezmięsny obiad dla całej rodziny. U nas w domu pierogi ruskie przygotowujemy dość często, to zdecydowanie nasze ulubione pierogi z wegetariańskim farszem. Zapraszam do gotowania razem ze mną. 😉

Składniki na pierogi ruskie:
ciasto pierogowe

500 g mąki pszennej
około 250 ml gorącej wody
2 szczypty soli
4 łyżki oleju rzepakowego
farsz
500 g ugotowanych ziemniaków
250 g twarogu półtłustego
1 cebula
1 łyżka masła (do smażenia)
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu

pierogi ruskie przygotowanie
pierogi ruskie 1

Przygotowanie:
Farsz

1. Ziemniaki obrać, umyć pod bieżącą wodą, a następnie przełożyć do garnka. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i rozgnieść za pomocą praski. Możemy je również przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
2. Twaróg zmielić za pomocą maszynki do mielenia mięsa i połączyć z puree ziemniaczanym.
3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni roztopić łyżkę masła i podsmażyć cebulę. Przełożyć ją do miski z ziemniakami. Dodać płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Farsz bardzo dokładnie wymieszać i zostawić do przestudzenia.
Ciasto pierogowe
1. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać dwie szczypty soli oraz cztery łyżki oleju. Wlać szklankę gorącej wody i zamieszać ciasto łyżką. Następnie ciasto wyrabiać rękoma przez około 8-10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne.
2. Z ciasta uformować kulę, przykryć folią i odstawić na 30 minut, aby odpoczęło.
Pierogi
1. Ciasto podzielić na 4 części, trzy odłożyć na bok i przykryć ściereczką, aby nie wysychało. Jedną część ciasta cienko rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przy pomocy szklanki o średnicy 8 cm wycinać kółka. Na środek nałożyć porcję farszu, ciasto złożyć na pół i sklejać dokładnie brzegi, tak aby farsz pozostawał w środku pieroga. Po zlepieniu wykonać dodatkowo falbankę. Pierogi układać na stolnicy oprószonej mąką. Z podanych składników otrzymałam 50 pierogów.
2. W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Seriami wrzucać pierogi (po 10-15 sztuk), przemieszać delikatnie drewnianą łyżką, aby się nie przywarły do dna. Po ponownym zagotowaniu wody, zmniejszyć płomień. Pierogi gotować przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia.
3. Pierogi wyławiać przy pomocy łyżki cedzakowej na durszlak, a po chwili przenieść je na talerze. Pierogi podawać z podsmażoną na maśle cebulką. Smacznego!
4. Polecam również przepis na kotlety ruskie, które przygotujesz znacznie szybciej.

pierogi ruskie 3


Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *