obiad

Łosoś pieczony w płatkach migdałowych

Super pomysł na niedzielny obiad jakim jest łosoś pieczony w płatkach migdałowych! Rybka po upieczeniu jest soczysta i mięciutka. Dodatkowo można powiedzieć, że jest to danie fit, gdyż ryba nie jest smażona na oleju, tylko jest pieczona w piekarniku. Zatem jeśli macie ochotę na coś zdrowego i pożywnego to polecam Wam ten przepis, z pewnością się nie zawiedziecie 😉 

Składniki na łososia pieczonego w płatkach migdałowych:
2 filety z łososia (około 500 g)
garść płatków migdałowych
1 cytryna
4 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki płatków chilli
sól, pieprz, koperek

łosoś w płatkach migdałowych 2

Przygotowanie:
1. Filet z łososia dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy filet kroimy jeszcze na pół, otrzymując w ten sposób cztery porcje.
2. Następnie rybę oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Podsypujemy płatkami chilli oraz suszonym koperkiem. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na niej płatki migdałowe.
3. Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym. Przed włożeniem do piekarnika skrapiamy go oliwą z oliwek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut. Idealnie komponuje się z surówką z kapusty pekińskiej 😉 Smacznego!

łosoś w płatkach 3

komentarze 2

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *