Porzeczkowiec – bez pieczenia
Jeśli szukacie nietypowego ciasta z porzeczkami, to polecam Wam moje najnowsze ciasto jakim jest porzeczkowiec! Kwaśne owoce i bita śmietana to idealne połączenie 😉 Z pewnością będziecie wracać do tego przepisu nie raz! Nie ma na co czekać, tylko brać się do roboty 😉
Składniki na porzeczkowiec – bez pieczenia:
2 szklanki czerwonych i czarnych porzeczek
400 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
2 galaretki porzeczkowe
5-6 łyżek cukru pudru
2 opakowania śmietan-fixu
1 opakowanie biszkoptów
Przygotowanie:
1. Blachę o wymiarach 20×30 wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie wykładamy biszkopty. Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę razem ze śmietan-fixem. Następnie dodajemy cukier puder oraz stopniowo serek mascarpone. Całość dalej mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Owoce dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i przerzucamy na cedzak, żeby usunąć nadmiar wody. Szklankę porzeczek blendujemy na jednolitą masę i dodajemy do wcześniej przygotowanego kremu. Dosypujemy proszek z jednej galaretki. Całość dokładnie mieszamy łyżką i wykładamy na biszkopty. Krem przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów.
3. Drugą galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody. Czekamy aż ostygnie. Następnie dodajemy do niej pozostałe owoce, mieszamy i wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, to wylewamy ją na górną warstwę biszkoptów. Przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masy stężały. Smacznego!