
Porzeczkowiec – bez pieczenia
Jeśli szukacie nietypowego ciasta z porzeczkami, to polecam Wam moje najnowsze ciasto jakim jest porzeczkowiec! Kwaśne owoce i bita śmietana to idealne połączenie 😉 Z pewnością będziecie wracać do tego przepisu nie raz! Nie ma na co czekać, tylko brać się do roboty 😉
Składniki na porzeczkowiec – bez pieczenia:
2 szklanki czerwonych i czarnych porzeczek
400 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
2 galaretki porzeczkowe
5-6 łyżek cukru pudru
2 opakowania śmietan-fixu
1 opakowanie biszkoptów
Przygotowanie:
1. Blachę o wymiarach 20×30 wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie wykładamy biszkopty. Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę razem ze śmietan-fixem. Następnie dodajemy cukier puder oraz stopniowo serek mascarpone. Całość dalej mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Owoce dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i przerzucamy na cedzak, żeby usunąć nadmiar wody. Szklankę porzeczek blendujemy na jednolitą masę i dodajemy do wcześniej przygotowanego kremu. Dosypujemy proszek z jednej galaretki. Całość dokładnie mieszamy łyżką i wykładamy na biszkopty. Krem przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów.
3. Drugą galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody. Czekamy aż ostygnie. Następnie dodajemy do niej pozostałe owoce, mieszamy i wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, to wylewamy ją na górną warstwę biszkoptów. Przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masy stężały. Smacznego!


Truskawkowa krówka

Ogórki konserwowe
Może Ci się spodobać

Sałatka z awokado
4 czerwca, 2020
Kluski śląskie
18 stycznia, 2017