Ciasto 3 BIT – bez pieczenia
U mnie na weekend, do niedzielnej kawki będzie ciasto 3 BIT. Ciasto to chyba zna każdy, składa się z trzech warstw: masy kajmakowej, budyniowej, a wierzch ciasta wieńczy bita śmietana, posypana tartą czekoladą. Tak naprawdę na przygotowanie tego deseru wystarczy 30 minut, oczywiście nie licząc czasu oczekiwania, kiedy nasze ciacho schładza się w lodówce. Przepis na 3 BIT jest naprawdę banalnie prosty i do tego jest to deser bez pieczenia, dlatego tym bardziej polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu na ciasto 3 BIT.
Składniki na ciasto 3 BIT – bez pieczenia:
około 300 g herbatników
400 g masy kajmakowej
400 ml śmietanki 36%
1 opakowanie śmietan – fixu
2 łyżki cukru pudru
3 szklanki mleka
2/3 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
200 g masła
30 g czekolady – do dekoracji
szklanka o pojemości 250 ml
Przygotowanie:
1. Blaszkę o wymiarach 20×30 wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie blaszki układamy warstwę herbatników. Na ciastka wykładamy kajmak i równomiernie go rozprowadzamy. Masę kajmakową przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
2. Do rondelka wlewamy 2 szklanki mleka, wsypujemy cukier, rozpuszczamy, a następnie zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy z mąką (pszenną oraz ziemniaczaną) i żółtkami. Jak wszystko dobrze wymieszamy, to wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając, do momentu, aż całość się zagotuje. Ważne jest by ciągle mieszać, wtedy mamy pewność, że nie będzie grudek. Budyń odstawiamy do ostygnięcia.
3. Miękkie masło ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń, cały czas miksując, aż masa będzie gładka i jednolita. Masę budyniową wykładamy na ciastka i przykrywamy ostatnią już warstwą herbatników.
4. Porządnie schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem. Pod koniec ubijania dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru. Bitą śmietanę rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Ciasto posypujemy starą gorzką czekoladą i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Smacznego!;)