
Ciasto biały lion – bez pieczenia
W trakcie poszukiwania pomysłu na ciasto na weekend natknęłam się na przepis biały lion, jednak ciasto to było na biszkopcie z masą budyniową. Postanowiłam trochę zmodyfikować ten przepis i zrobić swoją własną wersję, z czego powstało ciasto biały lion – bez pieczenia z kremem na bazie serka mascarpone. Pycha – niebo w gębie!Jest to niebywale prosty w wykonaniu i przepyszny deser 😉 Polecam!
Składniki na ciasto biały lion – bez pieczenia:
300 g herbatników
750 serka mascarpone
4 batony lion white
1 puszka masy kajmakowej o smaku krówki
2 szklanki ryżu preparowanego
150 ml śmietanki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
70 g orzeszków ziemnych

Przygotowanie:
Blachę o wymiarach 20×30 wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na niej warstwę herbatników. Ryż preparowany mieszamy dokładnie z masą krówkową (aby łatwo było wymieszać, polecam masę krówkową podgrzać w garnku z ciepłą wodą). Tak przygotowaną masę wykładamy na herbatniki i przykrywamy ją następną warstwą ciastek. W misce mieszamy serek mascarpone z cukrem pudrem. Następnie dodajemy śmietankę i dalej miksujemy na jednolitą masę. Batony kroimy w kosteczkę i dodajemy do powstałej masy serowej. Całość mieszamy łyżką. Zawartość miski wykładamy na warstwę herbatników, ale zostawiamy 3-4 łyżki, by rozprowadzić na samej górze. Masę serową przykrywamy warstwą herbatników i na wierzch wykładamy pozostałą masę. Posypujemy orzeszkami ziemnymi. Ciasto przed podaniem schładzamy w lodówce przez 3-4 godziny. Smacznego 😉


Sałatka z pora

Sałatka ziemniaczana
Może Ci się spodobać

Sernik łaciaty – bez pieczenia!
20 lutego, 2017
Schab w sosie porowym
17 września, 2021
komentarze 4
Zuza
nie dość, że pycha to jeszcze jak świetnie się prezentuje! 🙂
Anonimowy
Czy śmietankę do masy dodajemy już ubitą ,czy taka prosto z kartonika ?
pełen brzuszek
Wyglada bajecznie 🙂
Anonimowy
A czy ryż nie robi się miękki?