ciasto balowe bez pieczenia
ciasta i desery

Ciasto balowe – bez pieczenia

Jestem fanką ciast bez pieczenia, ponieważ robi je się błyskawicznie, bez wysiłku i zawsze się udają. Na weekend przygotowałam ciasto balowe – bez pieczenia. Moje ciasto balowe jest na herbatnikach i krakersach, przełożone jest dżemem truskawkowym własnej roboty, kremem na bazie serka mascarpone i masy kajmakowej, a wierzch ciasta wieńczy bita śmietana, posypana startą czekoladą. Smaki idealnie się równoważą, tworząc przepyszny deser. Ciasto balowe pysznie wygląda i tak też smakuje! Dodatkowo jest bardzo proste w przygotowaniu, dlatego efekt końcowy Was tym bardziej zaskoczy 😉 Wypróbujcie koniecznie mój przepis na ciasto balowe – bez pieczenia, z pewnością się nie zawiedziecie.

Składniki na ciasto balowe – bez pieczenia:
około 200 g herbatników
około 200 g krakersów
280 g dżemu truskawkowego
400 g masy kajmakowej
500 g serka mascarpone
400 ml śmietanki kremówki
1 opakowanie śmietan-fixu
3 łyżki cukru pudru
3-4 kostki gorzkiej czekolady – do dekoracji

ciasto balowe 1

Przygotowanie:
1. Blachę o wymiarach 20×30 wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na spodzie układamy warstwę herbatników i na ciastka wykładamy dżem truskawkowy. Układamy warstwę krakersów.
2. Następnie równomiernie rozsmarowujemy 1/2 masy kajmakowej i przykrywamy kolejną warstwą krakersów.
3. Resztę masy kajmakowej miksujemy z serkiem mascarpone do uzyskania jednolitej masy. Powstały krem wykładamy na krakersach i równomiernie go rozprowadzamy po powierzchni naszego ciasta. Przykrywamy warstwą herbatników.
4. Porządnie schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy ze śmietan-fixem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto dekorujemy startą, gorzką czekoladą. Ciasto balowe wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego 😉

ciasto balowe 2
ciasto balowe 3

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *